Društvo

ZAGREB

Vlasnici kućnih ljubimaca potpisivali peticiju protiv trovanja

Zagrepčani su jučer digli svoj glas protiv trovanja pasa u svom gradu. Okupili su se na glavnom zagrebačkom Trgu, a sve je organizirano preko Facebook grupe "Ustanimo na noge i zaustavimo trovanja pasa".

04.03.2013., Zagreb - Facebook grupa Ustanimo na noge i zaustavimo trovanje pasa organizirala je potpisivanje peticije i djelila edukativne letke.   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Građani su potpisivali peticiju kojom se traži kažnjavanje odgovornih za trovanje kućnih ljubimaca u Zagrebu. Akciju je inicirala Marija Kovačević koje je i pokrenula cijelu priču preko društvene mreže.

"Htjela sam pokrenuti grupu, da osvjestim malo građane o trovanju, jer nisu samo psi u pitanju, nego su i ostali naši ljubimci i naravno djeca. Pokrenula sam sve kako bi osvijestila druge, to je bila poanta", poručila je Marija jučer na Trgu.U Zagrebu dnevno nikne barem jedna zelena površina, na kojoj je otrovan pas ili mačka, a građani sve više sami prijavljuju policiji tvar koja je bijele i ružičaste boje.

"Ovo je prešlo sve granice, više ne možemo normalno hodati po Zagrebu, nije to više svakodnevica koju smo prije imali. U strahu smo. To je kriminal, po meni, psi su nam i članovi obitelji", upozorava incijatorica ove akcije.Suorganizator jučerašnjeg prosvjeda je Društvo za zaštitu životinja Kanellos, čija je predsjednica Zvjezdana Raletić potvrdila da će danas Državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja truje kućne ljubimce po Zagrebu.

"Znači, zahtjevamo da se pronađe krivac, da se procesuira i da se adekvatno kazni", poručuju iz Društva za zaštitu životinja Kanellos koje je angažiralo i odvjetnicu Dijanu Tomašegović Tomić.Točan broj otrovanih životinja u Zagrebu nije poznat, no prema dojavama koje građani ostavljaju preko Facebooka, zabilježeno je više od desetak pasa koje je bilo u kontaktu s tom tvari, kaže Petra Pucava.

"Mi ne želimo poticati na paniku, mi samo želimo da ljudi budu oprezni. Uostalom, ako se naiđe na nekakvu tvar koja je sumnjiva, dužnost građana je da to odmah prijave policiji i mi ne tražimo ništa drugo", poručuje jedna od organizatorica.Podsjećaju da je otrov za kućne ljubimce opasan i za ljude, posebno malu djecu. Simptomi su jednaki i za jedne i za druge, a to su drhtanje, slinjenje i grčevi. Prva i osnovna stvar je odmah otići liječniku, odnosno veterinaru, podsjeća Eva Požar Kardum.

"Savjeti koji kruže po internetu zaista mogu pomoći važoj životinji. Pomaže aktivni ugljen, koji se daje otrovanoj životinji, a može se potaknuti i povraćanje slanom otopinom", zaključuje Požar Kardum.