Politika

HDZ-OV PUCANJ U PRAZNO

Karamarko bez podrške za prijevremene izbore

Na dan kad je agencija Promocija plus objavila anketu prema kojoj je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uvjerljivo najnepopularniji političar u državi, on je najavio da će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju zatražiti raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Tomislav Karamarko   FOTO:Pixell
Piše: Glas Slavonije/Republika

Gostujući u nedjelju u HTV-ovoj emisiji Tema dana, Karamarko je rekao da će pričekati 1. srpnja kako ne bi ništa poremetio u zadnjoj fazi prije pristupanja EU, ali da će onda izići sa spomenutim zahtjevom.

- Vlada je loša i nekompetentna, Plan 21 je bio obmana i njihovih 14 mjeseci je izgubljeno vrijeme. Zato su potrebni prijevremeni izbori kako ne bi ostalo samo na našim negativnim ocjenama nego i da građani ponovno dobiju priliku da izraze stav o ovoj vladi - objasnio je Karamarko zašto smatra da bi hrvatski birači nakon europskih i lokalnih trebali do kraja godine izaći i na parlamentarne izbore.

Što bi dobili?

U HDZ-u ističu da je riječ o sasvim logičnoj i očekivanoj inicijativi, s obzirom na gospodarsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj.

- Sjećamo se da je SDP tražio izvanredne izbore u proljeće 2011. godine kad smo završavali pregovore s EU. A tada su ekonomski rezultati bili mnogo bolji nego što su sada. Dakle, sasvim je normalno razmišljanje da su Hrvatskoj potrebni prijevremeni izbori - kazao nam je jučer jedan visoki dužnosnik HDZ-a.


Postavlja se, međutim, pitanje što bi u glavnoj oporbenoj stranci dobili tim izborima, sve kad bi Milanovićeva vlada zbog nekog razloga na njih pristala. Ništa, naime, ne ukazuje da bi HDZ za nekoliko mjeseci mogao osvojiti bitno više saborskih mandata nego na redovnim izborima u studenom 2011. U svim relevantnim istraživanjima HDZ zaostaje za SDP-om šest do sedam postotnih poena, pa je u razmjerno kratkom roku teško očekivati smjenu vlasti. No u HDZ-u su standardno rezervirani prema anketama.- Poznato je da mi na izborima prolazimo bolje nego u anketama. Osim toga, nije velika razlika ako SDP ima 25, a mi 19 posto. Vjerujemo da bi na novim izborima Kukuriku koalicija izgubila većinu u Saboru i da bi HDZ imao više zastupnika nego sada. Možda bi ojačala još neka stranka poput Hrvatskih laburista. U tim okolnostima, možda bi došlo do promjene Vlade, u svakom slučaju od ove se nemamo čemu nadati, toliko su slabi - analizira naš sugovornik moguće domete prijevremenih izbora.

Negativan odjek

Ali da bi Karamarkov plan imao ozbiljnije šanse, trebale bi ga podržati ostale stranke parlamentarne opozicije. Međutim, njegova ideja nije ni među njima naišla na pozitivan odjek. Štoviše, predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar gotovo da ju je s prezirom odbio.

- Bilo bi za početak dobro da se samoproglašeni lider oporbe Tomislav Karamarko koji put pojavi u Saboru, da ga možemo vidjeti bar jednom mjesečno. Nije jasno čime su to u HDZ-u zaslužili pravo da baš oni prizivaju prijevremene izbore. Zato mi se čini da je Karamarko ipak mislio na prijevremene izbore u HDZ-u, a u to se, pak, ne želim miješati - posprdno je Lesar komentirao zahtjev predsjednika HDZ-a za parlamentarne izbore.

U Kukuriku koaliciji su Karamarkove izjave izazvale vrlo malo pozornosti.

- Nemamo se mi vremena time baviti. Siguran sam da je Karamarko svjestan da HDZ ne bi zabilježio bolji rezultat nego krajem 2011., ali valjda se nada da na ponovljenim izborima mi ne bismo mogli sami sastaviti vladu. Njemu je cilj samo stvoriti nered, a ne preuzeti vlast - rekao nam je član SDP-ovog vodstva.