EU

RASPISANE TJERALICE

Hoće li Hrvatska nakon 1. srpnja 2013. izručiti Njemačkoj pripadnike UDBA-e?

Kako se približava dan ulaska Republike Hrvatske u EU, sve češće se postavlja pitanje na koji će se način ponašati Vlada RH prema raspisanim INTERPOL-ovim tjeralicama za nekadašnjim pripadnicima Udbe i Službe državne bezbednosti bivše Jugoslavije.

Piše: Republika.eu

Naime, opće je poznato da je Kriminalistička policija Njemačke Slobodne Države Bavarske, sa sjedištem u Münchenu, raspisala 16. 8. 2010. tjeralicu, s međunarodnim uhidbenim nalogom Interpola, za osnovano osumnjičenim počiniteljima više kaznenih djela politički motiviranih ubojstava hrvatskih političkih emigranata, tijekom zadnjih dvadesetak godina prije prvih demokratskih izbora 1990. godine.  Tom tjeralicom obuhvaćeni su Josip Perković, Zdravko Mustać, Ivan Lasić, Boris Brlenić, Bruno Smokvina, Ivan Cetinić, Marin Modrić…, a sve u svezi s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kojeg je UDBA likvidirala u Wolfratshausenu kraj Münchena u Bavarskoj u Saveznoj Republici Njemačkoj, 28.srpnja 1983. godine.
Sve vlasti nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine, bile one HDZ-ovske ili SDP-ovske nisu do sada pokazivale previše sluha i razumijevanja za INTERPOL-ove tjeralice i međunarodne uhidbene naloge kada su predmet interesa tih međunarodnih pravosudnih institucija, bili bivši pripadnici jugoslavenske tajne policije. Naime, svim Vladama RH (desnim i lijevim) u protekla dva desetljeća bilo je „opravdanje“ za neizručenje u odredbi Ustava RH, da se građanin Republike Hrvatske ne može izručiti drugoj stranoj državi radi vođenja istražnog ili pravosudnog postupka.

Međutim, danas su se stvari bitno promijenile. Hrvatska je proteklih godina morala uskladiti svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom Europske Unije, pa je tako u domaće zakonodavstvo morala unijeti i odredbe o „priznavanju“ i obvezujućoj primjeni tzv. međunarodnog uhidbenog naloga  s obvezom primjene i poštivanja toga instituta danom ulaska Hrvatske u EU.      
Iako to niti jedna vlast u proteklih dvadeset godina nikada nije željela priznati, pripadnici bivše jugoslavenske komunističke tajne policije nalazili su se pod očitom „zaštitom“ sva tri „stupa“ vlasti Republike Hrvatske.  Naime, ako ih Vlada RH nije izručivala zbog ustavne odredbe o nemogućnosti izručenja vlastitih državljana sudovima stranih država koje su ih tražile, ostaje pitanje zašto DORH i MUP RH, nikada nije istraživao niti jedan slučaj nekoliko desetina ubojstava pripadnika hrvatske političke emigracije, a za čije su likvidacije izdavani nalozi iz bivšeg partijskog vrha SKH i tadašnjeg RSUP-a u Zagrebu?

Odgovor je potpuno jednostavan i jasan. Postojala je zabrana najvišeg državnog vrha i nakon 30. svibnja 1990. godine, preko svih Vlada RH i predsjednika RH (od Tuđmana, Mesića do Josipovića), da ovi nikada razjašnjeni zločini ne dobiju nikakav sudski epilog, te da počinjeni zločini pripadnika jugoslavenske tajne policije padnu u zaborav.  
Međutim, nakon 1. srpnja ove godine stvari će se bitno promijeniti i ulaskom Hrvatske u EU, Hrvatska će se morati suočiti sa činjenicom da se ti događaji iz ne tako davne prošlosti, više neće moći zataškavati. Iako to naše vlasti u Zagrebu ne žele priznati, Hrvatska je od strane njemačkoga pravosuđa već prijavljena Europskoj komisiji radi zataškavanja i neprocesuiranja zločina iz vremena komunizma, kao i zaštite komunističkih zločinaca.

Da će se ubrzati rasvjetljavanje svih nepoznanica oko neupitnih političkih i policijskih likvidacija hrvatskih političkih emigranata za vrijeme SFRJ potvrđuje i aktualiziranje toga slučaja od strane poznate njemačke televizijske kuće ARD koja je prije nekoliko dana na svom prvom programu u sklopu emisije Europamagazin, prikazala prilog pod nazivom-„Hrvatska-sjene prošlosti“.  U emisiji se govorilo o pristupanju Hrvatske u Europsku Uniju, ali s naglaskom na još uvijek neriješene likvidacije hrvatskih emigranata u tadašnjoj Saveznoj Republici Njemačkoj tijekom postojanja bivše SFRJ. Ova emisija potvrđuje da Njemačka kao pravna država zasigurno nema namjeru prepustiti zaboravu nerazjašnjene likvidacije političkih neistomišljenika od strane jugoslavenske tajne policije koje su se dogodile tijekom 60,70 i 80-ih godina prošloga stoljeća na njenom državnom teritoriju.
Emisija je započela reportažom o ubojstvu hrvatskog emigranta Nikole Miličevića 1980. godine u Frankfurtu, oca tada petero maloljetne djece, a u prilogu su govorile njegova supruga i kćer koji su iznosili konkretne optužbe na (i danas žive) pojedine pripadnike UDBE. U emisiji je istaknuto da je u samo zadnjih dvadeset godina prije raspada Jugoslavije ubijeno više od dvadeset hrvatskih političkih emigranata za čija ubojstva osim nedavno na doživotni zatvor osuđenog Krunoslava Pratesa, više nitko nije odgovarao.      

Iako to službeni Zagreb ne želi potvrditi, nije tajna da je njemački predsjednik Gauck prilikom nedavne posjete svom kolegi, hrvatskom predsjedniku dr. Ivi Josipoviću, poručio da „Berlin priprema EU-uhidbeni nalog protiv jedanaestorice hrvatskih državljana, bivših dužnosnika Udbe“.
Što sve čeka Hrvatsku nakon 1. srpnja 2013. godine kada mora početi poštivati i primjenjivati europski uhidbeni nalog, saznati ćemo vrlo brzo.

Video prilog ARD-a možete pogledati OVDJE


KAKO JE LIKVIDIRAN MILIČEVIĆ?
Pobjegli u konzulat
Miličevićeva likvidacija zbila se u Frankfurtu, u Ostendstrasse, kada je došao pred ulaz u svoju zgradu gdje je stanovao s obitelji. Prije toga je bio s prijateljima u restoranu “Slavonske noći” u središtu grada. Udbaški ubojice pratili su ga i pred zgradom izrešetali oružjem na kojemu su imali prigušivače, a onda su se još brže sklonili u zgradu ondašnjeg Generalnog konzulata SFRJ, nadomak ZOO-u, gdje su dobili svu potrebnu zaštitu jugoslavenske diplomacije.