Politika

KRAJ PRIVILEGIJAMA

Jadranka Kosor nakon 17 godina ostaje bez auta, tajnice, 2500 kn

Od 1995. godine, kada je ušla u HDZ i Sabor, J. Kosor je zahvaljujući visokim pozicijama imala brojne privilegije

Jadranka Kosor još nije odlučila hoće li se žaliti na presudu Visokog časnog suda HDZ-a   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Republika/Večernji list

Jadranka Kosor još nije, prema pisanju Večernjeg lista, odlučila hoće li se žaliti na presudu Visokog časnog suda HDZ-a koji je u petak donio jednoglasnu odluku o njezinom bezuvjetnom isključenju iz stranke.

– Nisam još dobila presudu, a nakon što je dobijem dobro ću je proučiti s odvjetnikom te donijeti odluku hoću li se žaliti – rekla je Kosor.

Ako se ne odluči žaliti ili se žali, ali Predsjedništvo stranke tu žalbu ne prihvati, Kosor će idućeg tjedna biti isključena iz HDZ-a u kojem je provela 17 godina. Prvi put otkad je 1995. godine ušla u Sabor kao zastupnica i potpredsjednica te institucije, Jadranka Kosor ostat će bez svih privilegija koje su joj visoke političke pozicije nosile i postati "obična" zastupnica, kako je sama znala nazivati kolege bez dodatnih funkcija, navodi se u Večernjem.

Još u lipnju ostala je bez zaštite koju je imala kao bivša premijerka, no tada joj je stranka osigurala službeno vozilo s vozačem i postavila je na čelo saborskog Odbora za obitelj, mladež i sport, zahvaljujući čemu je dobila i svoj ured i tajnicu u Saboru. No, ako Predsjedništvo HDZ-a potvrdi odluku o njezinu isključenju, J. Kosor postaje nezavisna zastupnica i ostaje bez Odbora koji je dio HDZ-ove "kvote", ali i službenog vozača i vozila. Sve su sobe u zgradi Sabora na Markovu trgu pune pa će Kosor najvjerojatnije dobiti ured u Demetrovoj ulici.

Večernji navodi kako Kosor kao nezavisna zastupnica više nema pravo ni na tajnicu, koju bi mogla dobiti jedino da se s dvoje saborskih kolega dogovori o osnivanju kluba. Pada s koeficijenta 6,42 na 5,27, odnosno gubi oko 2500 kuna s plaće koje je imala kao predsjednica Odbora, ističe se u Večernjem.