Gospodarstvo

MARAS

40 tvrtki na 1000 stanovnika do 2020.

Povećati konkurentnost i produktivnost malog gospodarstva, poboljšati poduzetničke vještine i financijske okvire ekonomske uspješnosti te u konačnici godišnje otvoriti više firmi nego im staviti ključ u bravu - odrednice su sedmogodišnje strategije razvoja poduzetništva od 2013. do 2020. godine, ključne u oporavku hrvatskog gospodarstva.

Loša gospodarska i poduzetnička klima, pad standarda i pad optimizma građana - sve to ima i posljedice.

"80 posto ljudi u Hrvatskoj smatra da je vrlo teško ili neizvedivo postati poduzetnik. Mi moramo promijeniti taj dojam kod hrvatskih građana i omogućiti ljudima da se pokrenu",
kaže ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

A pokretanje vlastitog malog biznisa, razvoj poduzetništva, obećao je Maras, u idućih će sedam godina oporaviti gospodarstvo. Dugoročni plan je povećati konkurentnosti malog gospodarstva te povećati bruto dodanu vrijednosti po zaposleniku za 40 posto.

"U ovom trenutku imamo bruto dodanu vrijednost 16 tisuća eura po zaposlenom u malom i srednjem poduzetništvu. Taj postotak želimo dići na 23 tisuće eura, a to možemo postići većim ulaganjem u inovacije, otvaranjem prostora proizvodnji i svim onim djelatnostima koje mogu stvoriti veću dodanu vrijednost nego imamo sada
", kaže Maras.

Kroz pet strateških ciljeva strategijom se planira povećati udio malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u za 10 posto, izdvojit će se oko 13 milijardi kuna više za financiranje poduzetništva, što će omogućiti povećanje broja aktivnih poduzeća i podići broj novootvorenih poslovnih subjekata.

"U ovom trenutku imamo 22,47 aktivnih poduzeća na 1000 stanovnika, a cilj nam je da to bude preko 40 do 2020.", dodaje Maras.

Uklonit će se i administrativne barijere te povećati znanja i kompetencije poduzetnika kroz cjeloživotno učenje, a Strategija je i preduvjet za korištenje strukturnih EU fondova.

"Cilj je da u ovih narednih 7 godina i novog financijskog razdoblja Europske unije pokušavamo apsorbirati 2 milijarde eura potpora za malo i srednje poduzetništvo i na to dodamo još 50 posto alokacije naših poduzetnika. To je ozbiljan posao koji je pred nama", zaključuje Maras.

Prvi pokazatelji idu u dobrom smjeru: u gotovo četiri mjeseca otvoreno je 3,5 tisuće jednostavnih trgovačkih društava, kaže Maras. I nedavno Bloombergovo istraživanje kaže kako je Hrvatska u 2013. godini na 49. mjestu poželjnih zemalja, od njih 161, za pokretanje poslovanja, što je porast za 13 mjesta u odnosu na godinu ranije.

Ovaj ključni dokument za razvoj hrvatskog poduzetništva kreće u javnu raspravu i idućih 30 dana bit će dostupan na internetskim stranicama Ministarstva.