Politika

MILANOVIĆ

Uklonjena je i zadnja prepreka slovenskoj ratifikaciji

Nakon što su prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i državni tajnik u Kabinetu predsjednika slovenske Vlade Tone Kajzer, jutros parafirali Memorandum o suglasnosti između dviju vlada...

Predsjednik Vlade Zoran Milanović   FOTO:Borna Filic/PIXSELL
Piše: Media Servis

 Premijer Zoran Milanović je na sjednici Vlade rekao da je napokon postignut dogovor s prijateljima Slovencima te da će u ponedjeljak u Mokricama s premijerom Janezom Janšom potpisati taj sporazum...

Milanović je izrazio žaljenje što se to nije napravilo prije, ali i poručio: "Što je bilo, bilo je, sada je otklonjena i zadnja prepreka ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora".

"On je rezultat jednog kompromisa, do kojeg se, kada je postojala volja, došlo relativno brzo i lako. Nekad je volja najvažnija. Što je bilo, bilo je, proces ide dalje svojim tokom i otkonili smo zadnju prepreku, koja ustvari, nikada nije ni trebala biti prepreka, ali to je život i to je politika. Katkada stvari, koji se naizgled čine jednostavnima, traju dugo", kazao je premijer.

Vesna Pusić izvijestila je da je jutros potpisan Memorandum o suglasnosti i da sadrži četiri elementa: isključivo se odnosi na prenesenu štednju, postupci se pred hrvatskim sudovima stavljaju u mirovanje, strankama se daje vrijeme da, ako je moguće, dalje sve rješavaju u okviru ugovora o sukcesiji te da se Slovenija obvezuje pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma s Europskom unijom.

Istodobno, s hrvatskom Vladom, i slovenska je danas usvojila ovaj dokument.

Premijer Milanović završno je rekao da ne shvaća kakva je opasnost za Slovence ležala u prenesenoj štednji.