Gospodarstvo

ZAGREB

Predstavljena Strategija razvoja poduzetništva do 2020.

Ministarstvo poduzetništva i obrta u srijedu je u Zagrebu predstavilo novu Strategiju razvoja poduzetništva i otvorilo javnu raspravu za dokument koji će u idućih sedam godina biti ključan za razvoj malog gospodarstva.

Gordan Maras   FOTO:Robert Anić/PIXSELL
Piše: Republika.eu/MINPO

Ministar Gordan Maras je poručio da je nova strategija prilagođena korištenju fondova Europske Unije i novom proračunskom razdoblju EU-a. Ideja je da se dokument predoči javnosti te da se o njemu povede rasprava kako bi ga se već u travnju potvrdilo u Saboru te na Vladi.

Opći cilj nove strategije je povećanje produktivnosti i konkurentnosti malog
gospodarstva u zemlji te povećanje bruto dodane vrijednosti po zaposlenom od 40 posto, na razinu od 22.900 eura. Taj cilj trebao bi se ostvariti kroz otvaranje djelatnostima poput proizvodnje i pet glavnih strateških ciljeva.
Prvi cilj je poboljšanje ekonomske poduzetničke uspješnosti kroz povećanje udjela poduzetnika u BDP-u za deset posto idućih sedam godina, čime bi gospodarstvo postalo otpornije na šokove koji mogu doći iz brodogradnje ili energetike što je slučaj u zadnjih nekoliko godina.

Idući strateški cilj je stvaranje povoljnijih i dostupnijih izvora financiranja za mikro i male poduzetnike, koji vrlo brzo stvaraju dodanu vrijednosti.
Treći cilj je poboljšanje promocije poduzetništva kako bi se lakše osnivala nova poduzeća i povećao broj aktivnih poduzeća.

Ministar navodi da do 2020. na tisuću stanovnika bi trebali imati 40 aktivnih poduzeća, dok danas na isti broj stanovnika imamo tek 22 aktivne firme. Dodatno, prema novoj strategiji svake godine broj novih poduzeća trebao bi rasti za osam posto.
Dva preostala strateška cilja su poboljšanje poduzetničkih vještina kroz veći udio visokoobrazovanih zaposlenika i cjeloživotno učenje te poboljšanje poslovnog okruženja.