Razno

GOJI BOBICE

Zdravlje koje vam priroda pruža na dlanu

Neki ljudi nisu niti čuli za goji bobice, no većina ovih koji jesu vjerojatno ne zna kakvo iznimno djelovanje one imaju na zdravlje organizma., piše Žena.hr.

Goji bobice   FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu/zena.hr

Za početak, goji bobice sadrže polisaharide i vitamin C koji imaju svojstva poboljšanja imuniteta, a također su bogate i mineralima potrebnima za tijelo kao što su cink, selen, kalcij, kalij, itd.


Važni antioksidansi u goji bobicama su karotenoidi koji imaju određenu ulogu u zdravlju ljudi. Jedan od karotenoida je beta-karoten koji prema najnovijim istraživanjima pomaže u sprječavanju određenih bolesti kao što su bolesti srca, karcinom, bolesti imunološkog sustava dok zeaksantin, također jedan od karotenoida, pomaže u liječenju bolesti očiju.


Goji bobice između ostalog mogu pomoći i u liječenju određenih vrsta karcinoma kao što su karcinom crijeva, pluća i maternice, a sadrže i nezasićene masne kiseline koje su nužne za normalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava. Osim toga, poboljšavaju još i cirkulaciju, štite od dijabetesa, djeluju antibakterijski i protuupalno, štite srce i krve žile te poboljšavaju i plodnost.


Ove najzdravije bobice na svijetu potječu iz Kine, a stari Kinezi su za odraslu osobu nekoć preporučavali dnevnu dozu bobica od 150 grama dok je danas preporučena količina između 10 i 30 grama, no zapravo ograničene gornje granice nema.
Iako je kod nas svježe goji bobice zbog brze kvarljivosti nemoguće naći, one se mogu kupiti sušene ili kao sok pa bez obzira jeste li zdravi i želite da tako i ostane ili se liječite od bolesti, isprobajte goji bobice jer su one zdravlje koje vam priroda pruža na dlanu.