Brodsko-posavska

HRVATSKO-NORVEŠKA SURADNJA

Studiraju u Norveškoj, a posao ih čeka u Đuri Đakoviću

Odličan primjer planiranog obrazovanja i razmjene iskustva s ciljem unapređenja poduzeća dolazi iz Slavonskobrodskog Đure Đakovića.

Veliko zanimanje studenata za stipendiranje   FOTO:Ivica Galovic / PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Slavonskobrodski Đuro Đaković Holding i Kongsberg Protech Systems iz Kraljevine Norveške, u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Strojarskim fakultetom u Slavonskom Brodu te Norveškim sveučilištem znanosti i tehnologije (NTNU) iz Trondheima, nastavljaju uspješnu suradnju na stipendiranju studenata. Cilj je da stjecanjem novih znanja i razmjenom iskustava završeni mladi ljudi budu spremni za sve zahtjevnije tržište rada.

Član uprave ĐĐ Tomislav Mazal naglašava kako je već drugu godinu njihov zajednički cilj da studenti, kao budući nositelji razvoja Đ.Đakovića, stječu znanje na jednom od najprestižnijih fakulteta - Sveučilištu u Trondheimu. Pokrenut je novi ciklus selekcijskog postupka u kojem će se odabrati dva stipendista za školovanje i praksu u jednoj od najvećih norveških korporacija s globalnom prisutnošću, Kongsbergu, nakon čega ih čeka osigurano radno mjesto u Đuro Đaković grupi.

- Ovo je jedinstven primjer stipendiranja u Hrvatskoj da domaća i strana tvrtka nude spoj obrazovanja i radog iskustva s krajnjim ciljem da zaposlimo već formirane mlade inženjere koji će od prvog dana raditi punom parom - kazao je Mazal.

A viša savjetnica u Kongsberg Protech Systemsu Gro Langaas Jensen ističe kako oni žele biti dio svjetske klase, a to isto žele za svoje partnere i zaposlenike.

- Mi nismo nužno bolji ali smo drugačiji, a važni su razmjena znanja i iskustava - naglasila je.

Jučerašnja prezentacija projekta potencijalnim stipendistima na slavonskobrodskom Strojarskom fakultetu, izazvala je iznimno veliko zanimanje. Najzanimljivije je bilo prenošenje iskustava dvojice dosadašnjih stipendista, Brune Pešeca i Krunoslava Holjevca, koji su pola godine proveli u Norveškoj. Obojica su naglasila kako hrvatsko teorijsko znanje ni malo ne zaostaje za onim na norveškom sveučilištu.

- Bilo je dragocjeno stjecanje tehnoloških znanja u pogonima Konsberga no naša očekivanja su premašena - rekli su.

Iako žive u Zagrebu i Slunju, studentima neće biti problem nakon završetka fakulteta otići još pola godine na usavršavanje u Norvešku a potom dvije i pol godine odraditi u brodskom Đakoviću uz koji su ugovorno vezani. Za mlade ambiciozne ljude 200 kilometara nije nikakva udaljenost, zaključili su predstavnici Fakulteta i Đakovića, vjerujući kako će novi inženjeri i nakon obveznog staža u Đakoviću ostati dalje kao okosnica razvoja ove tvrtke u budućnosti.

Tko će biti sljedeći izabrani stipendisti nije poznato. Od dvije predviđene stipendije jedna ide na brodski, a druga zagrebački fakultet. Bit će to zajednička odluka svih sudionika u projektu, no svakako će ih dobiti samo izvrsni studenti koji osim odličnih ocjena, motivacije, dosadašnjih iskustava i ambicije također izvrsno govore engleski jezik, piše Glas Slavonije.