Osječko-baranjska

PROLJETNI SAJAM

Otvoren 20. Osječki proljetni sajam

Danas je na osječkom Pampasu otvoren 20. Osječki proljetni sajam – Sajam poljoprivrede i prehrane. Pokrovitelji toga izložbeno-prodajnoga sajma su Ministarstvo poljoprivrede, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, HGK Županijska komora Osijek, Petrokemija Kutina, Hypo Alpe Adria Banka i Croatia osiguranje.

20. Osjecki proljetni sajam, sajam poljoprivrede i prehrane na sajamskom prostoru Pampas   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

 Na ukupno 7.000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora svoje će proizvode i usluge ponuditi 180 izlagača iz zemlje i inozemstva. Sajam je otvorio osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je tom prilikom istaknuo da je svake godine na Proljetnom sajmu sve više i izlagača i posjetitelja, što nesumnjivo govori o važnosti te manifestacije, i to ne samo za Slavoniju i Baranju, nego za cijelu Hrvatsku.

'Poljoprivreda i prehrambena industrija moraju biti strateške odrednice i temelj gospodarstva cijele Hrvatske ne samo ove županije i ove regije', istaknuo je Šišljagić te zaključio da slavonsko-baranjska regija ne želi ostati samo sirovinska baza, nego da želi proizvoditi i sirovinu i kvalitetan finalni proizvod te na temelju znanosti razvijati prehrambenu industriju.

Gradonačelnik Osijeka, Krešimir Bubalo, uputio je čestitke organizatorima i izlagačima koji žele pokazati što rade i što nude te istaknuo: 'Važno je u metropoli Slavonije i Baranji obavljati edukacije za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, a to možemo jer je ovo i sveučilišno i gospodarsko središte. U današnjim prerađivačkim kapacitetima u Osijeku radi oko 6.000 ljudi i cilj je dizati tu brojku iz godine u godinu, ali nam je i cilj izložiti proizvode koji nastaju', rekao je Bubalo te nadležnom ministarstvu poručio da preispita svoju odluku o uporabi fiskalnih blagajni na tržnicama.

Hrvoje Kralj, direktor Osječkoga sajma, istaknuo je da je 20. Osječki proljetni sajam ispunio sva očekivanja organizatora: 'Regija smo s najjačim potencijalom u poljoprivrednoj proizvodnji i zato sam osobito zadovoljan što smo unatoč svim gospodarskim poteškoćama i problemima uspjeli prirediti sajamsku priredbu kakav je Osječki proljetni sajam', istaknuo je Kralj.

Na 20. Osječkom proljetnom sajmu izlažu županijske gospodarske komore iz  Osijeka, Virovitice, Bjelovara i Vukovara, Međimurska županija sudjeluje s Udrugom za integriranu proizvodnju voća. a gosti dolaze i iz Kantonalne privredne komore iz Tuzle. U tri sajamska dana održat će se brojna stručna predavanja, primjerice, o primjeni dobre poljoprivredne i pčelarske prakse, o legalizaciji poljoprivrednih objekata, o tehničkim pregledima traktora i priključnih vozila i o opasnostima kod upravljanja poljoprivrednim strojevima pod utjecajem alkohola i umora u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske.

Na Sajmu sudjeluje i Zavod za unapređivanje sigurnosti Osijek koji će predstaviti svoje nove usluge, a organizira i nagradnu igru za pravne osobe u kojoj će izvlačenje dobitnika biti u nedjelju u 11 sati.

Sajam je otvoren od 10 do 19 sati. Parkiranje i ulaz su slobodni.