Politika

ŽENSKA MREŽA

Hrvatska posljednja u Europi po broju žena u lokalnoj vlasti

ZAGREB - Uoči skorašnjih lokalnih izbora Ženska mreža Hrvatske na prosvjednoj akciji u Zagrebu prozvala je Vladu za kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova.

08.03.2013., Zagreb - Aktivistice Ženske mreže prosvjednom su akcijom "40 posto žena na izborne liste, odmah" obilježile Međunarodni dan žena.   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Zahtjev kojim traže da na izbornim listama u svibnju bude 40 posto žena aktivistice su predale u Banskim dvorima. 

Rada Borić iz Ženske mreže ističe: "Nažalost, Vlada je odgodila primjenu Zakon o ravnopravnosti spolova. Na lokalnim izborima ponovo na listama neće biti žena. Time ne samo da se krši zakon, već i ustavno načelo o ravnopravnosti. Ono što će biti prestrašno, a Hrvatska ulazi u EU, da ćemo prema broju žena na pozicijama odlučivanja na lokalnoj razini biti posljednji u Europi".

Borić nepovoljnu sliku potkrepljuje brojkama prema kojima je na posljednjim lokalnim izborima sudjelovalo od 6 do 12 posto žena, u Hrvatskoj su samo dvije gradonačelnice i tek jedna županica među 20 župana. Istodobno, udio žena u populaciji je 51,7 posto.

"Žene su jednako tako platiše poreza i zaslužuju da upravljaju u ovoj zemlji. Ove godine zahtjev Ženske mreže je vezan uz lokalne izbore, ali također ponovo upozoravamo da su među nezaposlenima žene u većem broju. I da nažalost nije jednako tretirana nezaposlenost žena i muškaraca", zaključila je Borić.