Kino & Film

BITKA HRVATIMA

Srbija ostala bez 'Bitke na Neretvi'.

Najpoznatiji i najveći filmski ratni spektakl našeg dijela Europe, 'Bitka na Neretvi', od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji.

Ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora. Potvrdili su to redatelj Veljko Bulajić i poduzeće 'Jadran film'. Nakon dugogodišnjih pregovora odlučeno je kako će Jadran film biti jedini ovlašteni zastupnik 'Bitke na Neretvi', a uz međunarodnu distribuciju Jadran film preuzima i zaštitu autorskih prava.

'Bitka na Neretvi' snimana je 1969. godine, a film je imao više producenata, kako onih iz bivše države tako i inozemne koproducente.

"Od raspada Jugoslavije mnogi su ovaj film svojatali i njime manipulirali, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji suradnici za to nikada nismo dobivali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji' ustvrdio je redatelj Bulajić koji dodaje kako je na projektu bilo 80% filmskih radnika iz Hrvatske. Film 'Bitka na Neretvi' bio je nominiran za nagradu Oskar na za najbolji strani film, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnjih filmova o Drugome svjetskom ratu.

IZVOR: www.kurir-info.rs