Društvo

ŠOKANTNO

Skoro 60% roditelja svjesno krši Obiteljski zakon!

Policija godišnje bilježi više 3 000 mladih ispod 16 godina koji su vani nakon 23h bez nadzora roditelja ili osobe starije od 18godina, što se protivi Obiteljskom zakonu.

Slika iz noćnih izlazaka   FOTO:Damir Spehar/PIXSELL
Piše: Republika.eu/index.hr

Razlog maloljetničkoj delikvenciji, nasillju, opijanjima alkoholom i drogiranje, dijelom bismo mogli pripisati i tome što mladi sve ranije i ranije počinju izlaziti, čak u osnovnoškolskoj dobi. 

Voditelj Odjela maloljetničke delikvencije u Ravnateljstvu policije, Dragan Josipović, citirao je stavak Zakona u kojem stoji da "Roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenja". 

Ovaj zakon je stupio na snagu još u 1999. godini, a za njega znaju i roditelji i djeca, ali se ipak ne ravnaju po njemu, svjesno ga krše.
Srednjoškolci kažu kako su zakonom bili upoznati čak i u školi, no smatraju kako „Nisu svi jednaki. Neki mogu paziti na sebe, neki ne mogu“ i tu vide opravdanje. 

No, ni to nije srž problema. Josipović ističe kako je poražavajuća činjenica što skoro 60% roditelja odobrava djeci mlađoj od 16 godina boravak izvan obiteljskom doma u vremenu između 23 i 5 sati ujutro.

„S policijskog aspekta to je vrlo rizičan roditeljski stav dok 30% roditelja uopće nisu znali da su im djeca van“, rekao je Josipović za Index.hr.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić ističe kako je vrlo zabrinjavajuće što je u noćnim izlascima sve više djece do 14 godina jer se upravo u noćnim izlascima često puta događaju nasilna ponašanja, prisutan je alkohol koji je okidač za mnoge negativne stvari i postupke.

"Policija ne može sankcionirati roditelja, već ovakve situacije prijavljuje Centru za socijalnu skrb koji mjerama obiteljsko-pravne zaštite zapravo može sankcionirati roditelje. Te mjere su ili upozorenje ili nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi. Mi kroz ovaj vid možemo procjenjivati je li dijete i zanemareno ako roditelj nije zainteresiran gdje mu se dijete nalazi u to doba", rekla je Jelavić.

Međutim, na samom kraju, nesvjesni roditelji dobit će samo tek opomenu, rijetko se ide u oduzimanje djece od roditeljske skrbi, a pretpostavljamo da bi najdjelotvorniji i najuspješniji način rješavanja ovog problema bilo novčano kažnjavanje.