Društvo

FOTOGRAFIJA

Uzburkana hrvatska i srpska javnost

Fotografiju, na kojoj se momak i djevojka ogrnuti srpskom i hrvatskom zastavom ljube, prenijeli su gotovo svi portali s područja bivše Jugoslavije.

Piše: Republika.eu

Evo što je rekao vlasnik ove fotografije: "Koledž UWC in Mostar u Mostaru pohađaju učenici iz preko 40 različitih nacija. Smješten u gradu koji je još uvijek podijeljen ratom u glavama ljudi, često je simbol nove generacije balkanskih naroda. Ove godine koledž obilježava 50. godišnjicu, povodom koje će se održati Kulturna parada. Svi smo ponosno nosili svoje zastave ulicama, na bošnjačkoj i hrvatskoj strani grada. Moj prijatelj Srbin se držao za ruku sa svojom djevojkom, Hrvaticom. Kada je starija gospođa upitala djevojku kako smije hodati pored Srbina, ona ga je poljubila. Tada sam napravio ovu fotografiju. To nije ništa posebno, samo par koji iskazuje svoju ljubav, ali za nas, ovde u Mostaru, to je simbol nove generacije koja ne želi nastaviti rat koji se odvija u svijesti ljudi.“

Nakon objavljene fotografije, UWC Nacionalni komitet Republike Srbije, čiji je mladić s fotografije, Uroš Ranđelović, stipendist, javno je na svojim službenim stranicama podržao Uroša i Antoniju Kolobarić, stipendistkinju UWC Nacionalnog komiteta BiH. Podržali su ih u njihovoj mladoj ljubavi rekavši kako je to ljubav koja nadilazi skučenost umova zatrovanih ideologijom 90-ih godina. Poručili su i da je konflikata je bilo i da će nažalost biti, ali sve dok god smo svjesni njihove prirode, moći ćemo ih prebroditi.