Društvo

STOP POKUSIMA

Europska zabrana testiranja kozmetike na životinjama

Na današnji dan, 11. ožujka 1992. godine, Europski parlament glasao je za završetak testiranja kozmetike na životinjama. Zbog protivljenja kozmetičke industrije, zabrana je godinama odgađana, prije četiri godine postalo je ilegalno testirati kozmetičke sastojke na životinjama...

Stop testiranjima   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Potpotpuna zabrana prodaje takve kozmetike u Europskoj uniji stupa na snagu upravo danas.

Tako se u zemljama EU zabranjuju uvoz i prodaja kozmetičkih proizvoda i sastojaka testiranih na životinjama, a svatko tko želi prodavati nove kozmetičke proizvode i sastojke u EU ne smije ih testirati na životinjama bilo gdje u svijetu.

Udruga Prijatelji životinja, povodom toga će danas, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu predstaviti edukativnu brošuri 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama' u kojoj se navode razlozi zbog kojih sve veći broj znanstvenika i kliničkih specijalista osporava pokuse na životinjama na temelju dokaza o njihovoj neučinkovitosti i nepouzdanosti.

Građani će moći potpisati peticiju za potpunu zabranu pokusa na primatima u Hrvatskoj, dobiti primjerak brošure, kao i bijelu listu - popis tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama.

Pokusi na životinjama 'radi istraživanja i razvoja kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe' još uvijek su zabranjeni i u Hrvatskoj, no izmjenom Zakona o zaštiti životinja, koja je u tijeku, ta se zabrana želi ukinuti. Izvan Europske unije, početkom ove godine i u Izraelu je stupio na snagu zakon koji zabranjuje prodaju i uvoz kozmetike i sredstava za čišćenje koji su testirani na životinjama.