Požeško-slavonska

KRIŽNI PUT MLADIH

Održan 15. tradicionalni križni put mladih Požeške biskupije

Ni kiša, ni slavonsko blato, ni ružno vrijeme, niti ove godine nije spriječilo više od 1200 mladih djevojaka i mladića ovog dijela Slavonije, da već po petnaesti puta, kao simbol sjećanja na Kristovu žrtvu propješače gotovo pedesetak kilometara. Putem su nailazili na srdačan prijem i okrjepu, mnogih mještana opustjelih slavonskih sela i zaselaka.

Mladi na križnom putu   FOTO:Dusan Mirkovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

"Naše pješačenje, samo je simbolično sjećanje na Kristovu žrtvu", istakli su mladi hodočasnici.

Tradicionalni, već petnaesti po redu održani križni put održan je pod geslom „Umnoži nam vjeru“ u kojem je sudjelovalo oko 1200 mladih Požeške biskupije, a ovogodišnja trasa križnog puta kretala se na relaciji Stara GradiškaNova GradiškaPožega, dugačkoj gotovo pedesetak kilometara.

Hodočašće križnoga puta trajalo je dva dana, a prvoga dana 750 mladih krenulo je iz Stare Gradiške iz župe Stara Gradiška kod novoizgrađene crkve sv. Mihaela Arkanđela, odakle su se u koloni uputili Novoj Gradiški gdje je te večeri održano euharistijsko slavlje i večernje meditativno-molitveni programu.

Sutradan se sudionicima križnog puta iz usputnih župa pridružilo se još oko petstotinjak mladih i ovogodišnjih krizmanika te su se zajednički uputili prema požeškoj Katedrali brdskim putom preko Rešetara, Bukovice, Drežnika, Ivandola i Brestovca. Mještani sela kroz koje su prolazili hodočasnici pružali su mladim hodočasnicima okrjepu toplim napitcima i hranom, pružajući im na taj način potporu da po izuzetno lošem vremenu i teškim blatnjavim stazama izdrže i prijeđu ovogodišnju zacrtanu dionicu križnoga puta. Dojmljiva je bila molitva mladih prilikom zadržavanja na svakoj postaji križnoga puta, naročito za nakanu moralnog i duhovnog jačanja domovine i našega naroda u ovim teškim vremenima koje Hrvatska danas proživljava.   

Kruna ovogodišnjeg dvodnevnog križnog puta mladih bilo je euharistijsko slavlje koje je u prepunoj požeškoj katedrali predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević, a koji im se tom prilikom obratio prigodnim riječima izrazivši im zahvalnost na nastavku ovoga još masovnijeg sada već tradicionalnog križnog puta mladih Požeške biskupije.