Gospodarstvo

PANEL RASPRAVA

Zagreb domaćin Hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu održava se Hrvatsko-njemački gospodarski forum i panel rasprava na temu 'Hrvatska na pragu ulaska u EU'...

Ivan Vrdoljak   FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Sudionici će raspravljati o poslovanju s Njemačkom i dosadašnjim iskustvima u bilateralnoj suradnji, a sudjelovat će ministri gospodarstava dviju zemalja Ivan Vrdoljak i Philipp Rösler.

Prema preliminarnim podacima HNB-a, u razdoblju od 1993. do kraja rujna 2012. godine, s udjelom od 11,72%, odnosno 3.064,5 milijuna eura u ukupnim stranim izravnim ulaganjima u Hrvatskoj, SR Njemačka zauzima treće mjesto, nakon Austrije i Nizozemske.

Njemačka je u 2011. u Hrvatsku uložila 229,1 milijuna eura, a u prvih devet mjeseci 2012. povukla je iz Hrvatske 102,7 milijuna eura.

Njemačke tvrtke uložile su u razne sektore hrvatskog gospodarstva, a među najveće ulagače u Hrvatsku ubrajaju se velike njemačke tvrtke kao što su: Deutsche Telekom AG (telekomunikacije), Siemens AG (elektroindustrija), Bayer AG (kemijska industrija), ThyssenKrupp (strojogradnja), Schott AG(proizvodnja stakla), Messer Griesheim GmbH-Air Liquide Deutschland GmbH (proizvodnja plina), Allianz AG (osiguranje) i dr.