Gospodarstvo

VRDOLJAK

Čermakova ponuda dobra, ali zadnju riječ imaju vjerovnici, ne država

Svaka ponuda koja daje šansu Dini i Diokiju da pokrenu proizvodnju je najprihvatljivija ponuda, no konačna odluka je na vjerovnicima, a ne na državi, komentirao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najnoviju ponudu generala Ivan Čermaka da se krene u restrukturiranje tih firmi...

Ivan Čermak   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

 "To je privatna tvrtka, s vjerovnicima koji su najvećim dijelom privatnici, država u tom udjelu ima manje. Mi ćemo napraviti sve što možemo, ali pričekajmo vjerovnike. Sugerirao bih im da damo šansu toj proizvodnji, jer će na taj način i oni povećati šansu za naplatu. No ne bih volio bitno utjecati na njih. Dobro je što je došla ponuda i naša je želja da napravimo sve da se proizvodnja nastavi"- komentirao je Vrdoljak. Radnici se žale da im je problem period predstečajne nagodbe, koji traje 3 do 4 mjeseca. Budući da nisu dobili čak 9 plaća, traže uključivanje institucija u cijelu priču. No država tu može malo učiniti, dodaje Vrdoljak.

"Teško. Pitajte to Ministarstvo financija. Ionako imamo problema s onom prethodnom isplatom. To je privatna tvrtka. U ovoj zemlji imamo puno privatnih tvrtki koje nisu uspjele isplatiti plaću. Potpuno razumijem stanje tih ljudi, koji ne znaju od čega platiti režije ili hranu za svoju djecu. Ali malo je vjerojatno da će država u predstečajnom postupku ući s novim kapitalom da bi se isplatile plaće. Ono što možemo učiniti jest ubrzati predstečajni postupak", zaključuje ministar gospodarstva.