Društvo

ODLUKA U LIPNJU

Zagreb i Rijeka kandidati za europsku Univerzijadu 2016.

Zagreb i Rijeka u utrci su za domaćinstvo Europskih sveučilišnih igara, odnosno Univerzijade, kojoj je Zagreb već bio domaćin 1987. Uz malu razliku, budući da je tada Univerzijada bila na svjetskoj razini, a sada bi na njoj trebali sudjelovati europski sveučilištarci.

Milan Bandić i Vojko Obersnel s ministrom Jovanovićem   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Cijeli projekt vodi Hrvatski akademski sportski savez, a kandidaturu Zagreba i Rijeke predstavio je voditelj projekta, naš proslavljeni plivač Gordan Kožulj.

''Napravljena je i studija izvedivosti i pokazalo se da ovakva organizacija ima konkretnu i kvalitetnu vrijednost i zalog koji možemo ostaviti kao trajnu vrijednost koju možemo ostaviti lokalnim sredinama gdje se te igre trebaju održati'', ističe Kožulj.

Hrvatska nudi natjecanja u 23 sporta, od čega dva sporta za osobe s invaliditetom, gdje bi trebalo sudjelovati više od 4 tisuća studenata sportaša s 200-tinjak europskih sveučilišta. Dobiju li Zagreb i Rijeka domaćinstvo, bit će to najmasovnije sportsko natjecanje ikad održano u Hrvatskoj. Masovnije i od Univerzijade `87., koja je, ističe Kožulj, bila inspiracija za uključivanje u ovu utrku.

''I ne samo to. Infrastruktura koja je tada napravljena nosit će kandidaturu. Organizacija košta 38 milijuna kuna, no sudionici sami plaćaju kotizaciju čime se pokrivaju troškovi organizacije'', napominje Kožulj.

Većina troškova odnosi se na uređenje postojećih kapaciteta.


''Znači stavit će su pogon određena infrastruktura koja postoji, platit će se najam sportskih objekata Zagrebu, smještaj će se platiti studentskim domovima, platit će se prijevoz. Sve što će biti uloženo ostat će kao trajna vrijednost za kvalitetu života studenata'', kaže Kožulj.

Hrvatska, odnosno Zagreb i Rijeka, ušli su u uži izbor s Portugalom. Upravo u toj činjenici Kožulj vidi prednost.

''Naša prednost je prije svega pozicija, koja omogućava velikom broju sveučilišta da dođu jer sami nose troškove. To je jako bitno i na tome baziramo veći dio naše kandidature'', zaključuje Kožulj.

Odluka od domaćinstvu bit će doesena 1.lipnja ove godine u Ljubljani.