Politika

IZBORI ZA EU PARLAMENT

DIP pojasnio izborna pravila

Državno izborno povjerenstvo organiziralo je u Saboru sastanak na temu pravila za skorašnje izbore za Europski parlament.

12.03.2013., Zagreb - U Saboru je danas održana konferencija DIP-a o izborima za Europski parlament   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na euroizborima mogu se natjecati liste političkih stranaka i skupina birača koje prikupe pet tisuća potpisa potpore. Koliko će se lista doista i kandidirati, znat će se u ponedjeljak u ponoć, kada istječe rok za kandidiranje, nakon čega DIP ima 48 sati za objavu valjanih lista. Njihovom objavom počinje izborna promidžba, koja će trajati sve do izborne šutnje, koja počinje u ponoć 12. travnja. Liste će za promidžbu morati otvoriti poseban račun i o tome obavijestiti DIP.

"Sjećate se da smo bili vrlo efikasni i učinkoviti kad se radilo o parlamentarnim izborima i nije bilo nijednog računa koji nismo provjerili", rekao je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

Kako bi se građani upoznali sa glasanjem za zastupnike u Europksom parlamentu, DIP je najavio letke i spotove u elektroničkim medijima.