Politika

SABOR

Na dnevnom redu rasprava o dadiljama

Nakon gotovo tri tjedna stanke saborski zastupnici vraćaju se u klupe, sjednicu nastavljaju raspravom o Konačnom prijedlogu Zakona o dadiljama.

Sabor   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Saborske zastupnike u nastavku sjednice očekuje niz zakonskih prijedloga, poput Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je u saborskoj proceduri još od listopada prošle godine. Danas će raspravljati o Zakonu o dadiljama koji su zastupnici u prvom čitanju jednoglasno podržali uz primjedbu da bi djelatnost dadilje trebalo ostaviti u zoni obrta, bez mogućnosti da se tom djelatnošću bave zadruge i trgovačka društva. Primjedba je prihvaćena pa su iz konačnog prijedloga izostavljena trgovačka društva kao mogućnost za registraciju dadilja. 

"Dadilje nisu niti privatni vrtići niti vrtići koje mogu formirati jedinice lokalne samouprave, one su izvaninstitucionalna skrb, one su servis i pomoć roditeljima i utoliko je ova mogućnost da se one registriraju i kroz trgovačka društva otvorila prostor za manipulaciju i stoga smo taj dio izbacili van", najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Budući da se približavaju lokalni izbori, a mnogi od zastupnika bit će i na izbornim listama za Europski parlament bit će zanimljivo slušati saborske rasprave, koje bi s približavanjem izbora nesumnjivo mogle postati još žešće.