Požeško-slavonska

GRGUREVO U POŽEGI

Oslobađanje od Turaka obilježeno pucnjavom iz topova

Veliki broj požežana i njihovih gostiju iz svih dijelova Hrvatske i ove je godine posjetilo Požegu i „zlatnu dolinu“ cijele požeštine, povodom obilježavanja dana Sv. Grgura. Mnogi „bivši“ slavonci koji danas žive u Zagrebu i diljem Hrvatske bez obzira na vremenske uvjete koji vladaju, a često je znalo biti kišno i snijega i blata, ali proslavu „Grgureva“, nikada ne propuštaju.

Piše: Republika.eu

Ova tradicionalna manifestacija, oduvijek je bila specifična i u pravilu svake godine toliko veličanstvena, da se pri svakom odlasku s proslave obilježavanjaSv. Grgura, svi okupljeni svečano obvezuju na ponovno do godišnje zajedničko okupljanje radi druženja uz ukusne slavonske specijalitete, poznata požeška i kutjevačka vina, pjesmu i druženja svake godine do kasno u noć. Tako je bilo i ove 2013. godine.  

Povijesni izvori kažu da su prije 325 godina preci naših predaka, požežani i žitelji Zlatne doline pod vodstvom slavnoga fra Luke Ibrišimovića potjerali Turke iz ovog dijela Slavonije, te se u tu čast danas u Požegi kao sjedištu Požeško-slavonske županije slavi i obilježava Grgurevo u organizaciji Grada Požege i društva sv. Grgura. U zadnjih dvadesetak godina ulicama grada Požege ponosno defiliraju već tradicionalno, pripadnici raznih povijesnih postrojbi iz više hrvatskih gradova. I ove godine u sklopu proslave Grgureva, svečanost obilježavanja nije prošla bez polaganja vijenaca pred spomenik fra. Ibrašimovića, ali i polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u čast poginulih pripadnika legendarne 123. Brigade Hrvatske vojske, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.      

Tijekom cijeloga dana, slavlje uz pucnjavu grgurevskih topova i zvuke slavonske tamburice, pred prepunim stolovima na daleko poznatih slavonskih specijaliteta i dobru kapljicu slavonskoga vina, proslava Grgureva  potrajala je i ove godine do kasno u noć.

Grgurevo u Zlatnoj dolini (12.03. - dan grada Požege)

…Kad danas topovi zapucaju na Grgurevo, ne boj se, to žitelji Zlatne doline slave svoju slobodu... danas su to mali mužari, s ljubavlju rađeni, na ponos svojih vlasnika koji ih svake godine brižno uglancane donose na svečano postrojavanje pred povijesnu građansku stražu i Trenkove pandure, a onda odnose u vinograde, pune barutom i papirom i ispaljuju plotune trudeći se da baš njihov najjače odjekne, dok se zvuci tamburice ore ispred kapelice svetog Vida na vrhu Požeške gore... miris kotlovine i pečenih kobasica širi se vinogradima, a vinom se nazdravlja... i što se više čaša ispija, to su češći i glasniji plotuni iz topova...“

O tradicije proslave Grgureva, pročitajte na blogu:

  http://blog.dnevnik.hr/maslackica