Politika

SRB

Veljko Marić je otet

'Hrvatska je politika mirno i šutke prešla preko činjenice da se zakonima koji se donose u srbijanskom parlamentu jurisdikcija srbijanskih sudova proširuje na sva područja bivše Jugoslavije.

Daniel Srb   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

To je atak na hrvatski suverenitet i hrvatska je diplomacija propustila na to reagirati', rekao je Daniel Srb, predsjednik HSP-a, komentirajući jučerašnji sastanak hrvatskoga i srbijanskoga ministra pravosuđa Orsata Miljenića i Nikole Selakovića.

'Ne može i ne smije nikakav sud u Beogradu suditi hrvatskim državljanima za događaje na tlu Hrvatske.  Hrvatska  mora reći - Veljko Marić je otet u Srbiji, otet po državnim tijelima, jer nemaju oni ingerencije nad događajima u Hrvatskoj', naglasio je Srb.

Također, najavio je da HSP izlazi na izbore za Europski parlament, jer drži da Hrvatska mora imati predstavnike koji neće biti samo iz redova onih koji slušaju sve što im se u EU govori i koji imaju svoje očinske stranke u EU, misleći na Europsku pučku stranku i Stranku europskih socijalista čije su, rekao je, SDP i HDZ podružnice.

'Budu li europski parlamentarci samo predstavnici političkih opcija koje su se zalagale za ulazak u EU, oni će se pretvoriti u dizače ruku kada im se kaže i povremene govornike tek toliko da se održi ritam govora bez jasnih politički prepoznatljivih stavova, što ste imali priliku vidjeti u onom čuvenom pipl mast trast as', bio je slikovit Srb.

HSP pregovara s raznim strankama i udrugama koje su se izjašnjavale protiv ulaska u EU, a na koji će način izaći na izbore za Europski parlament bit će odlučeno večeras na sastanku predsjedništva stranke.

Srb je istaknuo da ga HDZ-ova lista s Ružom Tomašić ne čudi, jer da su te dvije stranke od početka dobro surađivale, ali da se Tomašić tek jučer izjasnila da podupire ulazak Hrvatske u EU.

Srb posebno zanimljivim drži približavanje SDP-a i SDSS-a  koje promatra u svjetlu uvođenja dvojezičnosti i ćiriličnih natpisa u Vukovaru, što je, kaže,  zahtjev SDSS-a kojega će, vjerojatno, provesti SDP-ova Vlada. 'SDSS uvijek želi biti u vlasti i ispunjavati materijalne interese svojih članova  i posebne partikularne interese Srba u Hrvatskoj koji ucjenjuju svojim položajem u Saboru', rekao je Srb.