Društvo

PROSVJEDI

Diokijevci ponovo na Markovom trgu

Radnici Diokija ponovo će u prosvjed na Markov trg zbog neisplate sedam zaostalih plaća i otpremnina.

Radnici tvrtke Dioki   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Tristotinjak radnika Diokija ponovo će pred Vladu, obzirom da nedavnim prosvjedom na Markovom trgu nisu ishodili isplatu svojih potraživanja. Diokijevci se okupljaju na Jelačić placu u organizaciji Sindikata naftnog gospodarstva, a prosvjed pred Banskim dvorima prijavljen je do 13 sati. 

"Zatražili smo primanje kod premijera da se potakne rješavanje tog problema. Radnicima ne preostaje ništa drugo osim prosvjedovanja da se izbore za ono što im legitimno pripada i za što postoje mogućnosti da se u kratkom vremenu izrealizira", napominje Mikuš. Kolegama sa Žitnjaka iz Dina Petrokemije daju punu podršku, no ovaj put im se neće pridružiti. Sindikalist Predrag Mihaljević otkriva što će s posljednjih 11 tisuća kuna s računa.

"Velik broj članova traži pomoć. Imamo deložacije, imamo ovrhe, situacija gdje obitelji nemaju što jesti. Odlučili smo da se to novci potroše na najhitnije slučajeve i da se pomogne članovima", objašnjava sindikalist Mihaljević.

Ne pokrenu li se ubrzo stvari s mrtve točke, najavljuje da u Dina Petrokemiji planiraju radikalne poteze. Od INA-e potražuju 960 tisuća kuna, koja su odlukom Vlade isključivo bila namijenjena za plaće radnika od uplaćenih 5 milijuna eura nesuđenog investitora.

"Plaćeno je INA-i 960 tisuća kuna, naručena je roba - dizel, za pokretanje proizvodnje. Roba nije povučena, a novci su ostali kod INA-e. Druga stvar, očekujemo da će se prodati metalni otpad postrojenja za proizvodnju PVC-a", pobrojao je Mihaljević.

Sve to kako bi radnici preživjeli predstečajnu nagodbu i odluku vjerovnika o svojoj sudbini, koja bi trebala pasti 4. travnja.