Gospodarstvo

HRVATSKA NARODNA BANKA

380 milijuna kuna za državni proračun

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na jučerašnjoj je sjednici razmotrio najnovije pokazatelje novčanih i gospodarskih kretanja, kao i izvješće o stanju u bankovnom sustavu u zadnjem tromjesečju prošle godine, objavili su na svojoj web stranici.

Guverner HNB Boris Vujčić   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Osim razmatranja najnovijih pokazatelja novčanih i gospodarskih kretanja, kao i izvješća o stanju u bankovnom sustavu u zadnjem tromjesečju prošle godine, usvojeno je i izvješće o prošlogodišnjem upravljanju međunarodnim pričuvama, koje su krajem prosinca iznosile ukupno 11,2 milijarde eura, što je za približno 41 milijun eura više nego na isteku prethodne godine, a u neto vrijednosti 10,2 milijarde eura, što je za 177 milijuna eura više nego krajem 2011.

"U okolnostima izrazite volatilnosti i neizvjesnosti na svjetskim financijskim tržištima HNB je opravdano povećanu pozornost pridavao sigurnosti i likvidnosti ulaganja. Uz to, u okružju vrlo niskih kamata na depozite i nepovoljnih, pa čak i negativnih, prinosa na druge najsigurnije oblike ulaganja, središnja banka uspjela je ostvariti i vrlo dobar financijski rezultat", zaključak je Savjeta HNB-a.

Prihvaćeni su i izvještaji o financijskom poslovanju Hrvatske narodne banke u 2012. godini, u kojoj je ostvarena neto dobit od 475,8 milijuna kuna. Od toga će, u skladu sa zakonom utvrđenom formulom, u državni proračun biti doznačeno 380,6 milijuna kuna, a ostatak ulazi u opće pričuve središnje banke.