Politika

MUKE PO MILANOVIĆU

I ministar turizma Lorencin u sukobu interesa

Premijer Milanović nedavno je šokirao javnost zabranom postavljanja pitanja novom ministru turizma Darku Lorencinu o njegovoj imovini, a priča dobiva novi epilog.

Darko Lorencin   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Index

Novi ministar turizma Darko Lorencin krši zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je upravljačke udjele u obiteljskoj tvrtki Lorencin d.o.o. prepisao na suprugu dok je bio pomoćnik ministra gospodarstva. Ovaj detalj premijer Milanović očito ne smatra bitnim za obavljanje dužnosti ministra u njegovoj vladi u kojoj je sukob interesa postao gotovo uobičajena pojava, piše portal Index.hr.

Upravljačka prava tvrtke Darko Lorencin prenioje na suprugu Dašu Crhu Lorencin koja je i suosnivač tvrtke. Prema Sudskom registru ministar je još uvijek član društva!

Index ističe kako je time prekršio čl. 16. Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se reguliraju obveze dužnosnika s udjelima od 0,5 posto i više dionica u vlasništvu trgovačkog društva. U tom slučaju za vrijeme obnašanja javne dužnosti, dužnosnik je obvezan prenijeti svoja upravljačka prava na drugu osobu, odnosno povjerenika. Zakon u čl. 4. navodi i na koje osobe dužnosnik ne može prenijeti upravljačka prava, a to su: bračni ili izvanbračni drug, njegovi srodnici po krvi, braća i sestre te posvojitelj, odnosno posvojenik dužnosnika.