Razno

IMAJTE OVO NA UMU

7 namirnica koje uništavaju vaše zube

Osim redovnog pranja vaših zubi i čišćenja sa zubnim koncem, zube možete očuvati i hranom. Kako? Donosimo vam 7 namirnica koje su štetne za vaše zube i koje bi trebali izbjegavati.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

1.Suho voće.
Iako je bolja alternativa od kolača i čokolade poslije ručka, velika količina šećera u njemu zalijepiti će vam se za zube te taj šećer na zubima slina neće tako jednostavno razgraditi, pa će se razviti bakterije koje napadaju zube. Svježe voće druga je priča jer se šećer iz svježih namirnica bolje miješa sa slinom i voćnim sokom te lakše ispire sa zubiju.

2.Sokovi.
Zaslađeni ili gazirani sokovi mogu oštetitit zube ako ih često i polako pijete jer zube često izlažete kiselini koju sadrže. Pijete li sokove, pokušajte ih popiti odjednom.

3.Tvrdi bomboni.
Dok ih topite u svojim ustima iz njih se otpuštaju se šećeri koji se talože na zubima, stoga su jedan od najgorih neprijatelja zdravih zubiju.

4.Alkohol.
Alkoholna pića smanjuju lučenje sline koja ima prirodnu funkciju ispiranja "nečistoće" sa zubiju. Zbog istog razloga alkohol može izazvati i probleme s desnima.

5.Citrusno voće.
Jedete li agrume ili primjerice rajčicu samu, izlažete zube riziku od karijesa. Ove namirnice u sebi sadrže veliki postotak kiseline koja se sa zubiju može isprati jedino vodom.

6. Škrob.
Temelji li vam se prehrana na bijelom kruhu i krumpiru, pripazite na svoje zube jer se škrobna hrana dugo zadržava na njima i može stvoriti naslage.

7. Čaj i kava.
Osim što vam mogu promijeniti boju vaših zubiju, oba napitka mogu zube učiniti ljepljivijima, pa hrana koju jedete nakon toga lakše se prima na zube.

IZVOR: vecernji.hr