Osječko-baranjska

DRUGI VAL FISKALIZACIJE

Obrtnicima darovane fiskalne blagajne

Prvi val fiskalizacije je iza nas, a njime su obuhvaćeni veliki i srednji poduzetnici te oni koji obavljaju ugostiteljske djelatnosti, usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane.

Obrtnici, osim fiskalne blagajne, moraju imati i digitalni certifikat Fine uz pomocu kojeg ce se racuni slati Poreznoj upravi   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL

Drugi val fiskalizacije stiže nam u travnju, a kako bi taj proces olakšala, Hrvatska obrtnička komora je, zahvaljujući donaciji tristo tisuća kuna, nabavila  200 fiskalnih blagajna za male obrtnike širom Hrvatske.
Obrtnicima iz četiriju županija, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske darovano je četrdeset fiskalnih blagajna. Za svakog od njih to je ušteda od najmanje dvije tisuće kuna.
Prilikom predaje blagajna Dragutin Grabrović, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije je istaknuo kako su blagajne dobili trgovci koji imaju prodavaonice površine do 25 četvornih metara, kakve su pretežno u seoskim sredinama, a prednost su imala područja od posebne državne skrbi.

'Prioritet su imali trgovci koji zapošljavaju jednu osobu ili, pak, rade sami vlasnici, a nemaju velik promet i da im je teško samima odvojiti novac za blagajnu', objasnio je Grabrović, čije riječi potvrđuje obrtnik Juraj Grbeš koji kaže da će mu blagajna, za koju bi sam morao izdvojiti najmanje 2.000 kuna, mnogo znači te da će mu biti velika pomoć u prvim danima fiskalizacije.
Obrtnici koji su dobili blagajne sudjelovali su i na predavanju o njihovoj uporabi.
Inače, fiskalizacija bi u potpunosti trebala biti provedena do 1. srpnja, a tko ju ne provede podliježe kaznama koje se mogu popeti i do pola milijuna kuna.