Osječko-baranjska

OČUVANJE RADNIH MJESTA

NTL preuzima veći dio poslovanja Biljemerkanta

Biljemerkant duguje 180 milijuna kuna dobavljačima i 200 milijuna kuna bankama. Ta će se potraživanja riješiti putem stečajne nagodbe. Većinu Biljemerkantova poslovanja preuzima NTL, koji će se pobrinuti i za 600 radnika.

NTL preuzima dio poslovanja Biljemerkanta.   FOTO:Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Jedan od najpoznatijih regionalnih trgovačkih lanaca, Biljemerkant Osijek, nedavno je ušao u stečajni postupak. Kako bi spriječilo daljnji pad gospodarstva u Slavoniji i sačuvalo što više radnih mjesta, krovno društvo pod kojim je Biljemerkant poslovao, Narodni trgovački lanac, odlučilo je preuzeti veći dio poslovanja te tvrtke.

Mnoge je iznenadio stečaj Biljemerkanta, pa i Upravu NTL-a, koja ističe kako ni sada ne zna što se točno dogodilo. Martin Evačić, predsjednik Uprave NTL-a, objašnjava kako je Biljemerkant postao vlasnikom nekoliko objekata u Srbiji i to u suradnji s Hypo bankom, koja je i pokrenula blokiranje poslovanja Biljemerkanta.

"Prema našim saznanjima, dobavljači su bili spremni reprogramirati dio dugova, pa bi se vjerojatno kroz predstečajnu nagodbu i reprogram obveza Biljemerkant mogao spasiti", rekao je Evačić.

Ukupni dug Biljemerkanta procijenjen je na 180 milijuna kuna prema dobavljačima i čak 200 milijuna kuna prema bankama. Ta će se potraživanja riješiti putem stečajne nagodbe.

Oko 70 % objekata i 80 % do sada ostvarivanih prihoda preuzet će NTL koji će se pobrinuti i za radnike. Oko 600 radnika će biti raspoređeno unutar NTL-a, a za ostale će se, najavljuje, pronaći drugo rješenje: "Na to smo se odlučili kao društveno odgovorna tvrtka. Svjesni smo situacije u Hrvatskoj, svjesni smo svakodnevnoga pada broja zaposlenih i brojnih stečaja, a jasno nam je da bi gubitkom još 1.000 radnih mjesta Slavonija i Baranja ušle u još veće probleme", kaže Evačić koji shvaća da je pred NTL-om težak zadatak, ali je i uvjeren da će, uz podršku dobavljača, uspjeti u svojoj namjeri i sačuvati radna mjesta.