Putovanja

DOBRO PAZITE

Najčešće prijevare na putovanjima

Trikova i prijevara za naivne turiste koje se ponavljaju diljem svijeta bilo je uvijek, a danas ih ima i previše. Donosimo vam neke od najčešćih, ali i najučinkovitijih načina na koji vas mogu prevariti i na koje biste trebali obratiti posebnu pozornost kada negdje putujete.

Pazite da ne ostanete praznih džepova   FOTO:Antonio Bronic/PIXSELL
Piše: Republika.eu/tportal.hr

Varalice vas neće više pokušati preveslati samo na "jeftinijem" i "boljem" smještaju, restoranima ili vrijednim suvenirima. Posebno u velikim gradovima možete postati žrtva sofisticiranih džepara ili dobro organiziranih prevaranata, donosi tportal.hr.

Prodavači jeftinog nakita

Ni u kojem slučaju nemojte kupovati "vrijedan" nakit, drago kamenje ili čak skupocjene tepihe i torbe od posebne kože, naravno ispod cijene. U trgovinama koje nisu ovlaštene za prodaju takve vrste, sve je najvjerojatnije lažno i bezvrijedno.

Taksisti

Prije putovanja probajte se raspitati kolike su cijene taksija u gradu u koji idete te proučiti rute kojima biste se kretali od mjesta gdje se odsjeli do poželjnih lokacija. Taksistu odmah ponudite cijenu koju ste istražili jer bi vam se u suprotnom moglo dogoditi da vam vozači povise cijenu koristeći se svim mogućim trikovima, od pokvarenih taksimetara do uzaludnih kruženja ulicama. 

Lažna policija

Svakako vam se može dogoditi da vas na cesti zaustavi policija i traži putovnicu na uvid, no ukoliko prometnik npr. zaključi da vam nešto nije u redu sa vizom s kojom ste prije nekoliko dana bez problema ušli u zemlju, vjerojatno je riječ o prevarantima. U tom slučaju vam je najbolje da predložite problem riješiti u postaji, a ni u kojem slučaju im nemojte davati novac.

Mrlje

Ukoliko vam se približi ljubazni lokalac koji vam s odjeće želi ukloniti ptičji izmet ili mrlju od kave s kojom vas je "slučajno" zalio, ne nasjedajte jer je riječ o odvraćanju pozornosti i mogli biste lako ostati bez novčanika, fotoaparata i sl.

Prijevara u kafiću

Prilazi vam zgodna djevojka s kojom popijete piće. Nakon toga vas upita želite li nastaviti izlazak s njom i njenim društvom, a vi pristajete i sretni ste što imate priliku upoznati domaće stanovništvo. Međutim, nakon što platite piće djevojke odlaze do toaleta i nestanu bez traga, a vama jedino što je preostaje je abnormalni račun za platiti.

Noćni poziv s recepcije

Ukoliko vas netko usred noći nazove i predstavi se kao recepcionar te vas zatraži broj kreditne kartice jer je došlo do nekih problema s dokumentacijom, poklopite slušalicu i otiđite do recepcije osobno jer biste mogli postati žrtvom krađe osobnih podataka.