Svijet

POLITIČKI CIRKUSANT

Vuk Jeremić, doživio sudbinu Jadranke Kosor i izbačen iz članstva DS Srbije

Statutarna komisija Demokratske stranke iz svog članstva isključila je Vuka Jeremića. Odluka o isključenju Jeremića, kako je priopćeno iz DS Srbije nakon sjednice Statutarne komisije, koja je trajala tri i po sata, donesena je jednoglasno.

Vuk Jeremić   FOTO:Vladimir Milovanovic
Piše: Republika.eu

Razmatranje odluke o isključenju Jeremića, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Srbije i aktualnog predsjednika Generalne skupštine UN, uslijedilo je nakon što se oglušio o odluku i poziva  Glavnog odbora DS, kojim je bio obvezan vratiti stranci zastupnički mandat DS-u Srbije, nakon odlaska na funkciju predsjednika Generalne skupštine UN-a.

Jeremić se 19. veljače obratio Ustavnom sudu Srbije za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke GO DS o njegovom isključenju. U međuvremenu, Jeremić je prije dva dana  je na svojoj društvenoj mreži „Twiter“ kojom se redovito obraća javnosti napisao: „Dolazim na programsku skupštinu DS”, koja je zakazana za nedjelju, 17. ožujka.

Dok je Statutarna komisija odlučivala o njegovoj sudbini u DS, Jeremić se iz SAD-a ponovo oglasio preko društvene mreže Twitter, gde je napisao da ne vjeruje da bi lider DS-a Dragan Đilas pao tako nisko da ga isključi iz stranke samo da bi ga spriječio da govori na Programskoj skupštini DS. Đilas je, uoči jučerašnje sjednice Statutarne komisije DS-a, novinarima rekao da Jeremića i ako bude isključen poziva da se kao gost obrati Skupštini stranke.

Inače nekadašnji ministar vanjskih poslova Srbije i današnji predsjednik generalne skupštine UN-a, poznat je po nizu skandala koje je u posljednje vrijeme izazvao skrivajući se iza visoko pozicionirane funkcije UN-a koju trenutno obnaša. Tako je poslije oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu, Markaču, ogorčeni Jeremić odlučio u UN-u sazvati javnu raspravu o Haaškom tribunalu. Rasprava bi se prema Jeremićevoj namjeri  trebala održati 10. travnja ove godine, a odabirom samog datuma održavanja tematske sjednice Generalne skupštine jasna je Jeremićeva namjera. Želja je bivšeg srpskog ministra staviti znak jednakosti između nekadašnje Pavelićeve NDH i današnje demokratske RH. 

Drugi diplomatski skandal Jeremić je izazvao organiziranjem proslave ovogodišnje Srpske nove godine i predstavljanje Srbije u velikoj sali Skupštine u New Yorku, a na kojoj su se izvodile i najblaže rečeno problematične pjesme poput „Marš na Drinu", a što je izazvalo žestok prosvjed Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i udruženja „Majke Srebrenice“ iz BiH. Pritisnut prosvjedima Glavi tajnik UN-a Ban Ki-moon preko glasnogovornika se ispričao svima na izvođenju pjesme jer nije bio svjestan njena značenja.

Glasnogovornik glavnog tajnika Bana Ki-moona Martin Nesirsky rekao je: "UN je svjestan da su neki ljudi uvrijeđeni pjesmom. Glavni tajnik nije znao da je pjesma u ratu korištena tijekom napada na bosanske gradove. Žao nam je ako se to dogodilo. Generalni tajnik očigledno ili nije bio svjestan o čemu je ta pjesma ili o tome kako je u prošlosti ona sve bila korištena", rekao je tom prilikom glasnogovornik UN-a.