Svijet

VESELJE

Danas se obilježava Dan Sv. Patricka

Dan je sv. Patrika, jedan od najsvečanijih u Irskoj i u hrvatskim gradovima posljednjih godina već tradicionalno obilježava se ovaj svetac kojeg simbliziraju djetelina i zelena boja.

St.Patrick's day   FOTO:Ilustracija
Piše: Media Servis

Korizmeni post u Irskoj prekida se na dan, i ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa. Iako su do 1970. irski zakoni zabranjivali ugostiteljima da rade na taj dan, početkom 1995., irska vlada započinje kampanju da se Dan svetog Patrika iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske. Festival za Dan svetog Patrika u Dublinu posjeti preko milijun ljudi. U Hrvatskoj nije toliko poznat kao neki drugi sveci, poručio je teolog Adalbert Rebić.

"On je u Hrvatskoj počeo biti aktualan u posljednje vrijeme, izgleda poslije povratka nekih naših Hrvata iz Amerike i uslijed gostiju koji dolaze iz Amerike, Engleske i Irske", rekao je Rebić.

Sv. Patrik u Zagrebu obilježava se u organizaciji Hrvatsko-irske kulturološke udruge i Udruge Ferdinand Budicki, a Irski tjedan završava danas na Cvjetnom trgu.