Svijet

PEKING

Kina reže potrošnju, novi premijer otkrio prioritete

Nakon zaključenja godišnjeg zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa, najvišeg zakonodavnog tijela Kine, premijer Li Keqiang održao je zaključnu tiskovnu konferenciju i najavio novi smjer upravljanja državom u kojem će, kako je rekao, prihvatiti nadzor društva i medija.

Li Keqiang   FOTO: Press Association/PIXSELL
Piše: Media Serivs

Li je naveo tri jasna pravila tijekom mandata nove vlade.

"Ponajprije, nećemo koristiti vladina sredstva kako bi gradili ikakve nove vladine urede, dvorane ili gostinjske kuće. Drugo, broj ljudi na vladinoj plaći će se smanjiti, a ne povećati. Treće, smanjit ćemo također troškove primanja, inozemnih službenih putovanja, nabavu službenih vozila. Centralna vlada će voditi državu primjerom, i svi niži vladini organi moraju slijediti njezin primjer."

Temelj vladinog plana reforme, kazao je, čini reforma vladinih funkcija.

"Institucionalna reforma sastoji se u optimiziranju raspodjele moći unutar vlade i tranformaciji vladinih funkcija, putem redefiniranja i racionalizacije odnosa između vlade na jednoj strani i tržišta i društva na drugoj strani."

Li Keqiang najavljuje da će Državno vijeće srezati postojećih 1,700 upravnih odobrenja za najmanje jednu trećinu.

Premijer je dodao da su tri glavna zadatka ove vlade održavanje gospodarskog rasta, unapređenje životnog standarda građana i očuvanje socijalne pravde.

Kineski premijer odbacio je optužbe američke strane za hakiranje , nazvavši ih "pretpostavkom krivnje". Ističe da su hakerski napadi u virtualnom svijetu svjetski problem te da je Kina sama jedna od najčešćih meta.

"Kina ne podupire već se, naprotiv, protivi ovakvim napadima. Ne smijemo se uzajamno neutemeljeno optuživati, trebali bi se posvetiti praktičnom rješavanju problema sigurnosti na mrežama."

Budućnost će, kazao je, donijeti sve više prilika u trgovini i ulaganjima između dvije velesile. Govoreći o brzom rastu obujma trgovinske razmjene, podsjetio je da je rasla sa samo 1 milijarde američkih dolara prije tri desetljeća na više od prošlogodišnjih 500 milijardi.

Vjeruje da se razilaženja među velikim silama daju nadvladati, jer uzajamni interesi često nadilaze sporna pitanja.