Politika

BRANITELJI

Premijeru, kakav se to građanski rat vodio u Hrvatskoj?!

Na izjavu premijera Zorana Milanovića koji je uspoređujući Hrvatsku s Danskom i Finskom kazao kako "Finska nije imala građanski rat nikada", oštro su reagirali hrvatski branitelji.

Zoran Milanović   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Republika.eu

"Poštovani prijatelji, je li to moguće? Da premijer jedne države koja je pretrpjela agresiju tih razmjera, a koju definiciju i činjenicu je prihvatilo i Vijeće Europe, može javno iznijeti takvu tvrdnju te agresiju pretvarati u građanski rat i tako činiti nemjerljivu štetu vlastitom narodu i državi koju predstavlja", poručio je Renato Šelj, predsjednik Udruge HVIDR-a Črnomerec.

"Moja izjava izvučena je iz konteksta", izjavio je premijer Zoran Milanović referirajući se na televizijski prilog, u kojem je emitiran njegov komentar na izjavu Ruže Tomašić, da je Hrvatska zemlja Hrvata, a da su svi ostali u njoj gosti. Milanović je podsjetimo rekao da Hrvatska nije Danska ni Finska u kojoj se zna čuti da je Finska za Fince, a da su ostali gosti, rekavši da Finska nije imala građanski rat .

"Primjer je po meni odličan. Zemlje nose traume iz građanskih ratova, a imala ga je Španjolska. Mi smo imali agresiju i razoran rat i to sam rekao. To je naš poseban slučaj. Dakle, razoran rat po učincima i agresiji. Što nije jasno?", pitao je novinare Milanović.

Uspoređivao sam društvo koje nije imalo nikakvu vrstu rata i traume zadnjih 150 godina i u kojem je reći da je Finska za Fince nešto potpuno drugačije od toga da kažete da je Hrvatska za Hrvate. S kim sam se trebao uspoređivati? S Mongolijom, pita se Milanović, ponovivši da je njegova izjava nepošteno izrezana.

Nakon što su mu novinari rekli da je trebao napraviti usporedbu s tim zemljama u nekom drugom kontekstu, a ne kroz priču o ratu, Milanović je novinarima održao lekciju:

"Ovo smatram grubom manipulacijom i namjernim potezom da bi se izazvala ovakva rasprava. Nećete me ušutkati. Uspoređujem skandinavsko društvo koje nije imalo traumu rata i koje je jednonacionalno, s hrvatskim društvom koje je, ponavljam, imalo razoran rat i agresiju, i u kojem ovakve neodgovorne izjave imaju puno veću težinu. Toksične su. I vi branite kolegicu? Gledajte, takva vrsta solidarnosti u mojoj profesiji ne postoji".