Politika

HRVATIN SMIRUJE JAVNOST

Ima dovoljno vremena da se građanima objasni način glasovanja

Sutra u ponoć istječe rok za kandidiranje na izborima za Europski parlament, nakon čega Državnog izborno povjerenstvo ima 48 sati za objavu valjanih lista.

Branko Hrvatin   FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Osim što ćemo 14. travnja prvi put birati eurozastupnike, prvi ćemo se put susreti i s otvorenim izbornim listama. Iz GONG-a upozoravaju da su građani slabo informirani o toj novini, no predsjednik DIP-a Branko Hrvatin poručuje: sve će znati na vrijeme, te za Media servis pojašnjava novi način glasovanja.

Osnovna razlika u odnosu na parlamentarne izbore je što će birači uz izbornu listu stranke, moći glasovati i za jednog od kandidata s te liste.

"Glasač može iskoristiti samo parcijalno to svoje pravo tako da će zaokružiti samo redni broj ispred naziva liste, tada će glas dobiti samo lista. Može isto tako odlučiti glas dati samo kandidatu, pa će se uzeti da je glas dao i za listu i za kandidata kojeg je zaokružio", ističe Hrvatin.

Zaokruži li pak birač izbornu listu jedne stranke i kandidata s liste druge stranke.

"Glas za listu je važeći, ali preferirani glas za kandidata neće se uvažiti", kaže Hrvatin.

Izbore za Europski parlament budno će pratiti u GONG-u. Osim što će građane informirati o načinu glasovanja, zbog repova iz prošlosti pod povećalom su kao i uvijek financije.

"Nadamo se da su političke stranke nešto naučile iz prijašnjih skandala s HDZ-om. Mi očekujemo od tijela koja su plaćena da nadziru financiranje kampanja, DIP-a, Državnog ureda za reviziju i DORH-a, da ozbiljno shvate svoj posao i da aktivno nadziru financiranje izbornih kampanja",  naglašava Dragan Zelić iz GONG-a.

DIP će svoj posao obaviti kao i na parlamentarnim izborima kada nije bilo nijednog računa koji nije provjeren, poručio je Hrvatin. S početkom izborne promidžbe 21. ožujka kreće i informativna kampanju kojom će, kaže Hrvatin, građani dobiti sve potrebne informacije.

"Ne vjerujem da su naši ljudi toliko nesposobni da ne mogu shvatiti taj način glasovanja. Ako je Slovenija mogla provesti bez ikakve velike propagandne akcije svojim biračima prije pet godina način ovog glasovanja, ja vjerujem da to možemo učiniti i mi", zaključuje Hrvatin.

Veličina glasačkog listića još nije poznata budući da nije istekao rok za kandidiranje, no s obzirom na otvorene liste, već se sada zna da će oni biti veći od uobičajenog, koliko veći, ovisit će o broju izbornih lista.