Gospodarstvo

NOVO ZADUŽIVANJE

Hrvatska plasira nove obveznice

Hrvatska se opet zadužuje. Predstavnici Ministarstva financija putuju u SAD gdje bi trebali plasirati novu tranšu obveznica...

Slavko Linić   FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Kako otplatiti dugove i smanjiti proračunski manjak? Jedno od rješenja je i novo zaduživanje na inozemnom tržištu. Do kraja mjeseca Hrvatska bi trebala izdati nešto manje od 2 milijarde dolara obveznica. Iako smo u dugovima do grla, čini se da drugog rješenja trenutno nema.

Svjestan je toga i predsjednik Ivo Josipović, koji je za ovaj tjedan najavio sastanak Vijeća za socijalnu pravdu i Gospodarskog vijeća, kako bi se zajednički ponudilo rješenje za probleme građana i gospodarstva. Znamo da je Hrvatska zemlja s velikim ambicijama, želimo širiti investicije i otvarati nova radna mjesta te zaštititi standard naših građana, kako bi živjeli što bolje. U situaciji kad nemamo dovoljno vlastitih sredstava, onda se to čini zaduživanjem, poručio je Josipović.

"Nadam se da će zaduživanje, kada i koliko se uzme, biti potrošeno na najracionalniji i najkvalitetniji način te da ćemo misliti na to da se ta sredstva jednog dana moraju vratiti. Prije ili kasnije", rekao je Josipović.