Politika

E-KADROVIRANJE

HNS mailom imenovao Nadzorni odbor tvrtke Koksar

Nema kraja aferi HNS-ovih mailova. Posljednjim u nizu dogovarano je kadroviranje u Nadzornom odboru tvrtke Koksar.

Ciscenje terena bivse koksare   FOTO:Goran Kovacic/Vecernji list
Piše: Republika.eu / vecernji list

Kako donosi Večernji list, riječ je o tvrtki koja zapošljava 5 ljudi, a financira se u potpunosti iz državnog proračuna. Tvrtka Koksar, iako su tvorničke hale srušene, i dalje postoji jer sanacija onečišćenog okoliša u koju je utučeno oko 350 milijuna kuna još nije gotova.

No, Kukuriku vlada je barem na početku imala dobre namjere prema Koksari jer je u ožujku 2012. imenovala novi NO tvrtke nakon što je razriješila stari, postavljen za bivše HDZ-ove vlade.

Ubrzo je direktor Grujičić krenuo u akciju smjenjivanja onih koji su ga i postavili na to mjesto. Smjenjivanje tek imenovanog NO-a uglavnom je dogovarao e-mailovima sa svojim stranačkim kolegama u Ministarstvu gospodarstva, a nove je kadrove, naravno, tražio u stranci.

A o kadroviranju u Koksaru dogovaralo se i na stranačkom skupu HNS-a u toplicama u Svetom Martinu na Muri u srpnju prošle godine.
Grujičić je htio odmah postaviti svoje ljude u NO, ali taj mu plan nije išao glatko jer su u Ministarstvu bili skloni da se sastav promijeni tek na jesen. Tako Grujičić početkom srpnja piše pomoćniku ministra Vedranu Kružiću.

“Molim te, MOLIM TE, da utječeš na Leverića (pomoćnik ministra, op. a.) da ne odgađamo promjenu za rujan. I u Sv. Marinu na Muri mi je rekao da promjena može ići kad god želimo. Ivo Radković ima životopise ljudi, ovaj mjesec imamo sjednicu Nadzornog odbora pa bih želio nove ljude”, stoji u mailu. Kružić mu odgovara da je jučer s Alenom Leverićem razgovarao o tome i da se on slaže te da “nema frke”.

“Stari, znači mi ćemo lijepo sve dogovoriti i to je to”, piše on i na kraju dodaje smajlić. A Grujičić mu odgovara: “Bitan mi je motiv, naravno, da izguramo HDZ-ove ljude van iz NO-a. Ni po čemu ne zaslužuju da su unutra, a osobito ne nauštrub naših ljudi”.

 No, nekoliko dana poslije Grujičiću pomoćnik ministra gospodarstva Miki Huljić piše da je stav ppVRH (prvog potpredsjednika Vlade RH) da ne treba žuriti i da eventualnu promjenu provedu tek na jesen. Leverić je, pak, htio iz NO-a izbaciti i Radkovića, no Grujičić se tome oštro usprotivio, pa mu krajem srpnja piše:

“Ja predlažem da svi zajedno razgovaramo s ministrom na ovu temu kad već nismo u stanju sami riješiti jedan operativni problem za koji imamo zeleno svjetlo i samog ministra pa opet, po tko zna koji put, s tim pitanjem moramo pred njega”.

A po onome što se dogodilo u jesen 2012., može se zaključiti da je Grujičić kod ministra izvojevao pobjedu. Naime, Vlada 11. listopada smjenjuje NO Koksara koji je imenovala samo sedam mjeseci prije i za njegove članove postavlja Marka Tomića i Ivu Radkovića. U NO naknadno ulazi i Darinka Benac kao predstavnica radnika tvrtke, kojih ukupno ima pet komada.