Politika

MILANOVIĆ O MEDIJIMA I OPORBI

Ruža Tomašić je gora od Mamića, a HDZ podmuklo šuti

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović sazvao u Banskim dvorima press konferenciju čiji je povod jučerašnji sukob između maloljetnika iz Kistanja i pravoslavnih bogoslova iz tamošnjeg manastira. Iskoristio je ipak priliku da očita bukvicu medijima, ali i prozove oporbu za kukavičku šutnju.

Premijer Zoran Milanović   FOTO:Borna Filic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Milanović je na samom početku konferencije poručio da ju je sazvao iako su mu stručnjaci za odnose s javnošću sugerirali da to ne čini. "Neću prestati govoriti bez obzira što mnogi to nazivaju obrušavanjem na medije", rekao je Milanović.

Prva tema - incident u Kistanjama. HDZ-ova kampanja ususret europarlamentarnim izborima daje rezultate: mjeri se hemoglobinima, rekao je Milanović i pritom se osvrnuo na prenošenje u medijima sinoćnjeg incidenta kada su napadnuti bogoslovi manastira Krka, praktički djeca, kako je rekao.

"Napala su ih djeca koja su jučer u Dnevniku 3 HTV-a nazvana prigodno politički korektno - Janjevci. Citiram: Janjevci su napali bogoslove, to je riječnik kojim se služi HTV, ne malodobne osobe hrvatske nacionalnosti, nego Janjevci", rekao je premijer.

Milanović je istaknuo da ne treba čuditi što se takve stvari događaju. "Umjesto da se bavite izjavom zastupnice s liste HDZ-a za europarlament, eurofoba, koja je Vojislava Stanimirovića nazvala četnikom, što je bilo tri puta gore od izjava nogometnog prekupca, analizira se jesam li ja ili nisam rekao je li bio građanski rat", rekao je Milanović.

"Jučer na moju izjavu koja nije postojala i koja je odmah demantirana su prostor dobili mnogobrojni anonimni ljudi u crnim košuljama koji predstavljaju koga? Stranku? Pa što se stranka nije očitovala? Što predsjednik stranke koji se kreveljio u kameru kad su ga pitali što misli o ispadu svoje kolegice s liste, što on nije komentirao riječi koje ja nisam izrekao? Što njega niste tražili?", kazao je premijer.

Milanović je apostrofirao i Novu TV koja je prenijela dio njegove izjave, no rekao je da je drugi dan od priče odustala, pustila cijeli prilog i to na kraju korektno. No nije propustio pritom medijima poručiti da se ne bave bitnim stvarima već pozivaju stručnjake da analiziraju nešto što on nije rekao.

"I umjesto da se bavite jednim skandaloznim ispadom koji ste omogućili, pozivaju se eksperti u studio, bavimo se finskim ratom, stručnjaci za finski rat iz Špičkovine ili Vukovine nam objašnjavaju koliko je bilo mrtvih kao da su ih oni osobno prebrojavali". Tko je sljedeći, upitao se Milanović? Baldrick iz Crne guje?

Milanović je rekao i da ga stručnjaci uspoređuju s Churchillom te se prisjetio poslovice koja kaže "postolaru, ne dalje od cipela" i ustvrdio: "Imamo jako puno postolara koji žele biti renesansni slikari, pa daju razne savjete, naravno da nikad neću biti kao Churchill", rekao je premijer i istaknuo da on zna kada treba, a kada ne treba šutjeti.

"Govorit ćemo o ovim stvarima jer neću dopustiti da se motivacijski trening HDZ-a, koji sad kukavički podmuklo šuti, pretvori u hajku. Da se moji kolege iz Sabora nazivaju četnicima, a oni su hrvatski građani i to su bili za vrijeme rata u Vukovaru. 250 tisuća građana su se pobunili protiv Hrvatske, najmanje i mi smo ih vratili u pravni poredak RH", rekao je između ostalog Milanović i ustvrdio da se u Hrvatskoj događaju ozbiljne stvari.

"Ponovo vidimo kako stranke desnice u svojoj nesposobnosti da bilo što drugo artikuliraju, šire mržnju, čistu destiliranu mržnju!", izjavio je Milanović.