EU

IZ EUROPSKOG PRORAČUNA

Hrvatska u ovoj godini dobiva 655,1 milijuna eura

Hrvatska će u prvih šest mjeseci članstva u Europskoj uniji imati na raspolaganju 655 milijuna eura, a hrvatski doprinos europskom proračunu za 2013. iznosit će 211,9 milijun eura, proizlazi iz prijedloga Europske komisije.

Ilustracija   FOTO:Tomislav Miletić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Eurospka komisija

Hrvatska će za prvih šest mjeseci članstva imati 655,1 milijuna eura u obvezama, a 374 milijuna u plaćanjima. Hrvatski doprinos proračunu EU-a za 2013. bit će 211,9 milijuna eura.

"Od 1. srpnja 2013. kada se Hrvatska pridruži Europskoj uniji, hrvatske regije i gradovi, mala i srednja poduzeća, nevladine organizacije, znanstvenici i ostali moći će se natjecati za europske fondove kao i svaka druga članica. Ovom dopunom proračuna samo se primjenjuje financijski aspekt jednoglasnog sporazuma zemalja članica EU-a da prime Hrvatsku kao 28. članicu", izjavio je Janusz Lewandowski, povjerenik za financijsko programiranje i proračun ispred Europske komisije.

Preuzete obveze stvarna plaćanja kao pojmovi zapravo znače da će Hrvatska u financijskoj 2013. računovodstveno imati na raspolaganju 655,1 milijuna eura, a dio koji će biti realiziran, to jest naplaćen u toj godini iznosit će 374 milijuna. 

Od iznosa u obvezama 299,6 milijuna eura pripada strukturnim fondovima kao što su Europski socijalni fond i Europski fond za regionalni razvoj, a 149,8 milijuna iz Kohezijskog fonda koji kao takav financira velike infrastrukturne projekte kojima se unapređuje okoliš i razvija prometna infrastruktura. 

Iz proračunske stavke ''Očuvanje i upravljanje prirodnim resursima'', Hrvatska će dobiti 10,2 milijuna eura u obvezama i 2,6 milijuna u plaćanjima. U stavci ''Državljanstvo, sloboda sigurnost i pravosuđe'' za Hrvatsku je predviđeno 73,3 milijuna eura u obvezama i 42,2 milijuna u plaćanjima gdje je najveći iznos određen za prilagodbu schengenskim zahtjevima - 40 milijuna eura.