Nogomet

ŠUKER

Deveti smo na svijetu, a prvi po plaćanju kazni

Ministarstvo unutarnjih poslova, znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski nogometni savez i UEFA napokon su sjeli za isti stol. Zaključak je da se moraju spusti tenzije i zajedno raditi na boljitku našeg nogometa.

Sastanak UEFA-e, MUP-a i HNS-a   FOTO:Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi da njegovo Ministarstvo i Vlada daju apsolutnu podršku na sprečavanju nereda na stadionima i izvan njega.

"Dogovorili smo se s UEFA-om da ćemo zajedno napraviti evaluaciju o točnom stanju što u Hrvatskoj točno imamo i zakonodavnog okvira, ali jednako tako i svih ostalih elemenata vezanih za sprečavanje nasilja na nogometnih stadiona", rekao je Ostojić.

Naglasio je i da postoji problem koji svi zajedno moramo riješiti.

"Nije problem u zakonu, problem je u implementaciji. Iz tog razloga ćemo zajedno napraviti evaluaciju, posebno oko licenciranja klubova. Nakon toga ćemo moći napraviti konkretne mjere kroz naše nacionalno tijelo za sprečavanje borbe protiv nasilja na stadionima", poručio je Ostojić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović sa zadovoljstvom je naglasio da je sastanak bio vrlo konstruktivan.

"Delegacija UEFA-e došla je ne kao tutor, nego kao partner. Zajedno smo zaključili da svaka strana mora odraditi svoj dio posla ali uz koordinaciju nacionalnog tijela za sprečavanje nasilja na stadionima, koji smo osnovali, te tako možemo očekivati da ostvarimo zajednički cilj", kazao je Jovanović.

Naš cilj je istovjetan onom koji ima i UEFA, istaknuo je ministar.

"Uz to što su naši nogometaši najbolji ambasadori u sportskom svijetu, jednako tako želimo da i naši navijači budu ambasadori Hrvatske gdje god se bude igrao nogomet. Dakle, sprečavanje huliganizma, rasizma, nacionalizma, svih oblika vrijeđanja, osiguravanje financijskog fair playa, sprečavanje ilegalnog klađenja i namještanja rezultata", naglasio je Jovanović.

Predstavnik UEFA-e Frantisek Laurinec kazao je da ima dobar osjećaj, te kako vjeruje da će suradnja između HNS-a i UEFA-e biti odlična. "Nismo ovdje kao tutor, već kao netko tko želi pomoći zamlji koja ima najviše kazni zbog nereda na stadionima", naglasio je Laurinec i dodao.

"UEFA ima odlične odnose s Hrvatskim nogometnim savezom i siguran sam da će nakon ovog sastanka UEFA imati dobru suradnju i s državnim tijelima", kazao je Laurinec.

"Ovaj sastanak, pobjeda je nogometa", rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

"Presretan sam što je ovaj sastanak je pokazao jedinstvo, a svi sudionici žele da vam pokažu i dokažu da se nogomet može igrati samo s jednom loptom. I zbog toga je to pobjeda nogometa."

Šuker je još jednom spomenuo da se u Kući nogometa ne spava mirno

"U ovom trenutku želim reći da smo zabrinuti u HNS-u jer smo deveti na FIFA-oj rang listi, a prvi smo po plaćanju kazni. Koliko smo samo mogli napraviti umjetnih terena, stadiona i napraviti nogometnu infrastrukturu", istaknuo je Šuker.

Predsjednik je na kraju rekao da će se to promijeniti, te da će se jedan grad u Hrvatskoj kandidirati za EURO 2020. godine.