Društvo

PROMICANJE SOCIJALNE I EKONOMSKE JEDNAKOSTI

Svjetski je dan socijalnog rada

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada je "Promicanje socijalne i ekonomske jednakosti" s ciljem proaktivnog djelovanja i promicanja djelatnosti socijalnog rada u svim sredinama.

2011. Zagreb - Dan otvorenih vrata u Centru za socijalnu skrb na Međunarodni dan socijalnog rada.   FOTO:Jurica Galoić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Tom prilikom regionalne udruge socijalnih radnika organiziraju stručne skupove, radionice, javne tribine i druge aktivnosti u svojim lokalnim sredinama s ciljem zagovaranja prava korisnika, ali i upoznavanja javnosti s djelovanjem socijalnih radnika.

Posljednjih godina ovaj dan obilježava se i kao Dan otvorenih vrata u sustavu socijalne skrbi.

Iz Hrvatske udruge socijalnih radnika podsjećaju kako je ključni problem socijalnih radnika što njihove profesionalne obaveze i odgovornosti znatno premašuju stvarne resurse.

"Socijalni radnici imaju veliku profesionalnu odgovornost, ali nemaju potrebne uvjete za uspješno profesionalno djelovanje, što povećava rizike za pogrešku. U situaciji kada do pogreške dođe javno se ukazuje na naše neodgovorno postupanje, bez osvrta na kontekst i uvjete u kojima djelujemo. Stoga se zalažemo za promjene koje će nam omogućiti potrebne preduvjete za uspješan profesionalni rad", istaknuli su u priopćenju.

A preduvjeti su kažu: "zdravo i sigurno radno okruženje, sistematizacija poslova, razumni normativi, zaštita od profesionalnog sagorijevanja, definirane procedure i jasne smjernice s razinama odgovornosti, mogućnosti cjeloživotnog učenja, supervizija, nadzor, kontrola, tehnička opremljenost, pomoć i podrška nadređenih u rješavanju međuresornih poteškoća".