Politika

IZJAVA ZA JAVNOST

HHO uz osudu Mamića, zgrožen ponašanjem novinara Jutarnjeg lista, Hedla i Butkovića

Povodom neprimjerenih izjava Zdravka Mamića, člana Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Izvršnog direktora GNK Dinamo, reakcije ne prestaju. Tim se povodim oglasio i Hrvatski helsinški odbora svojom izjavom za javnost naslovljenom, „Izjava br.4“, u kojoj je između ostalog navodi:

Drago Hedl i Milorad Pupovac   FOTO:Davor Puklavec/24sata
Piše: Republika.eu

„…Radi se o izjavi u kojoj je Z. Mamić grubim govorom iz mržnje izvrijeđao ministra znanosti prosvjete i športa u RH Željka Jovanovića samo zbog činjenice da je on pripadnik srpske manjine u RH. Sama izjava, nastavak je međusobnog vrijeđanja između ministra Jovanovića i nogometnih institucija i pojedinaca. Sve je počelo kada je ministar Jovanović na početku mandata HNS nazvao močvarom koju treba isušiti, potom je poručio čelnicima HNS-a i Z. Mamiću da si mogu pljunuti u lice kada se pogledaju u ogledalo, pa sve do toga da je hrvatski nogomet i ligu nazvao životinjskom farmom. O hrvatskom nogometu govorio je kao o leglu kriminala i mafije, a posebno je u svojim nastupima bio fiksiran na osobu Z. Mamića, prijeteći da će ga na svaki način ukloniti iz nogometa. Ovakav nastup ministra Jovanovića HHO je u prethodnim izjavama označio kao miješanje politike u šport što je neprihvatljivo. Z. Mamić nije ostao dužan Ž. Jovanoviću i ta je spirala mržnje kulminirala Mamićevom izjavom koja je prenesena u većini medija, ali necjelovito, sa istrgnutim dijelovima, kako bi se što više pojačao dojam o govoru mržnje. 

…Neprihvatljiva je Mamićeva izjava u kojoj govori kako Jovanović „ jednostavno ima krvna zrnca u sebi koja pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko i to je njegov osobni problem“ kao i dio izjave u kojoj govori „zamislite da čovjek koji Srbin, i čovjek koji nikad u životu nije radio u znanosti, u prosvjeti, u športu osim što je bio dizač tegova. On je ministar tako najvažnijeg resora u državi, jer znanost, prosvjeta, školstvo, đaci, sportaši, to je de facto svaki čovjek Hrvatske je u tome i onda daš to takvom čovjeku, bez ikakvog iskustva i sa takvom jednom hrvatomržnjom.'' (Transkript je sačinio HHO prema snimci sa radio postaje Soundset Plavi radio, dostupnoj na You Tube) Ona je klasičan primjer govora iz mržnje prema pojedincu zato što je pripadnik manjinskog(srpskog) naroda, što bi ga trebalo unaprijed diskvalificirati. Ova izjava je protivna svim međunarodnim standardima, kako sportskim, tako i civilizacijskim. Ona u osnovi predstavlja i kršenje ustavnih načela o jednakosti svih građana bez obzira na vjeru, spol i nacionalnost.

Izjava je jedna u nizu od brojnih rasističkih izjava mržnje kao i govora iz mržnje,koje svakodnevno slušamo na hrvatskim nogometnim stadionima, a koji su usmjereni prema srpskoj i romskoj nacionalnoj manjini, protiv te protiv homoseksualnih skupina i pojedinaca koje se stigmatizira rasističkim govorom. Žalosna je činjenica da je Z. Mamić podlegao toj retorici s obzirom na činjenicu da upravo on kao pojedinac bio najčešća meta govora iz mržnje na stadionima. Samo sedam dana ranije, Bad Blue Boysi su Mamiću skandirali „Mamiću Cigane“ i „Zdravko Mamić srpsko kopile“. 

IO HHO upozorava da u našoj javnosti ne postoji pravi senzibilitet za slobodu govora te je uvijek isticao svoje načelo da je protiv kriminalizacije klevete, pa i govora iz mržnje, i to stoga jer se ne želimo vratiti u razdoblje kada su vlasti određivale što se smije, a što ne smije govoriti, te što je verbalni delikt, a što nije. Često je važnije dopustiti slobodu koja se zlorabi nego kliznuti u diktaturu. U tom kontekstu, HHO je zgrožen činjenicom da dvojica novinara, koja su i u vrijeme komunističke diktature pisali tekstove nakon kojih je uslijedio politički i kazneni progon osoba o kojima su pisali (D. Butković i D. Hedl), i danas traže povratak istog političkog modela. 

…IOHHO-a drži neprimjerenim izjave političara dane u trenutku pokretanja kaznenog postupka protiv Zdravka Mamića, od strane DORH-a budući se time vrši pritisak na pravosudne dužnosnike s ciljem pokretanja sudskog postupka.

Način pokretanja postupka protiv Z.Mamića baca sjenu na postupak u cjelini budući je Z. Mamića iz prostorija GNK Dinamo u petak u 16:00 sati na „obavijesni razgovor“ privelo čak 6 policajaca u više vozila, kao da se radi o najtežem kaznenom djelu što je u suprotnosti sa načinom na koji se građanin za ovakva djela poziva na obavijesni razgovor… 

…Ostajući u potpunosti pri osudi sadržaja izjave Z. Mamića usmjerene protiv Ž. Jovanovića, Odbor želi upozoriti da način na koji su državni organi inicirali ovaj postupak, predstavlja presedan u novijoj hrvatskoj povijesti i da se u načinu iniciranja sudskog progona vidi i pokušaj obnove kaznenog djela verbalnog delikta iz vremena komunističke diktature. U prilog ovoj tezi  govori i činjenica da je ovo prvi sudski postupak za kazneno djelo širenja nacionalne mržnje na temelju izgovorene riječi koji je pokrenut po službenoj dužnosti od pada komunizma…“, kaže se u priopćenju za javnost Hrvatskog helsinškog obora kojeg je potpisao predsjednik HHO-a, Ivan Zvonimir-Čičak.