Osječko-baranjska

BRANITELJI UMIRU S NAVRŠENIH 50 GODINA

Najviše suicida na godišnjice borbenih akcija

Suicidi su u braniteljskoj populaciji česti i u predizborno vrijeme, prema istraživanju branitelji najčešće umiru u dobi od prosječno 50,9 godina.

Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Objavljivanje studije o smrtnosti hrvatskih branitelja koju je nedavno završilo Ministarstvo branitelja RH, a koja je pokazala da hrvatski branitelji umiru u dobi od prosječno 50,9 godina, i to najčešće od posljedica različitih tumora, informacija je koja je nemalo zabrinula braniteljsku populaciju i njihove obitelji i u Valpovštini, javlja Glas Slavonije.

Prema istom izvoru, samo od tumora je u razdoblju od 1998. do 2010. godine preminulo više od 8.000 branitelja, u istoj crnoj statistici je i gotovo 7.000 branitelja preminulih od bolesti cirkulacijskog sustava i 3.000 branitelja za čiji se uzrok smrti navode ozljede, otrovanja.

Predsjednik UHDDR-a Valpovštine Milan Belcar, kroz čiju je udrugu prošlo oko 700 članova i prema čijim je pretpostavkama u Valpovštini u razdoblju od 1991. do 1996. godine bilo oko 6.000 branitelja (kojima pribraja i pripadnike Narodne zaštite), za Glas Slavonije, kaže da su najnovije objave istraživanja samo potvrde njihove opravdane zabrinutosti za budućnost i zdravlje hrvatskih branitelja. Unatoč činjenici da točnih i preciznih brojki nema, članovi udruge na svojoj su posljednjoj sjednici već i letimičnim podsjećanjem došli do zaključka da je u Valpovštini od završetka Domovinskog rata do danas samo od posljedica samoubojstava, različitih događanja zbog vanjskih uzroka, poput prometnih nezgoda i drugog, preminulo oko 300 branitelja mlađih od 50 godina, dok je broj umrlih od tumora i drugih bolesti u svim dobnim skupinama čak i nekoliko puta veći!

„Pa samo suicidom je u proteklih 20 godina na našem području život okončalo pedesetak branitelja, koji su u vrijeme Domovinskog rata bili u dobi između 20 i 30 godina, što smatramo zabrinjavajućim podacima, a uspoređujući dalje, zaključili smo da je najviše suicida počinjeno u vrijeme obilježavanja obljetnica velikih borbenih akcija i u predizborno vrijeme. S obzirom na činjenicu da nam se približava godišnjica velike akcije 107. brigade HV-a u Baranji, 3. travnja, i da je predizborno vrijeme već počelo, a da vremena za branitelje i njihove obitelji zbog teške socijalne situacije i rastuće nezaposlenosti nikada nisu bila teža, strahujemo da će broj branitelja koji su izgubili svaku nadu u bolje sutra i povjerenje u ljude koji nas vode uskoro biti i znatno veći“, upozorava Belcar, dodajući da bi prijedlog o organiziranim sistematskim pregledima za branitelje bio pun pogodak kako bi se otkrilo njihovo pravo psihofizičko stanje, navodi se u Glasu Slavonije.

IZVOR: Glas Slavonije