Politika

SRB

Izjave Zorana Milanovića su već dulje vrijeme problematične

Izjave premijera Milanovića već su duže vrijeme problematične, pogotovo jer ih izgovara jedan od najviših hrvatskih dužnosnika, istaknuo je na današnjoj konferenciji predsjednik HSP-a, Daniel Srb.

Daniel Srb   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Naglasio je i kako je riječ o kontinuitetu neprimjerenih i neprihvatljivih  izjava te kako je postalo teško nabrojati s kime se sve premijer dosad nije posvađao.

U srpnju prošle godine premijer je izjavio kako bi se Hrvatska najradije odrekla nekih dijelova teritorija, nekoliko mjeseci kasnije za svoju je državu izjavio da je slučajna, a prošli je tjedan Domovinski rat okarakterizirao građanskim. Upravo zbog te izjave javnost se podigla na noge. Srb se stoga pita, je li riječ o nespretnom izražavanju, osobnim stavovima ili dodvoravanju jugonostalgičarskom biračkom tijelu na koje SDP računa.

"I da on to svjesno čini kako bi zapravo izazvao određene reakcije pa možda i zbog toga da zapravo sakrije težinu stanja Hrvatske u ovom trenutku, prije svega mislim na gospodarsko stanje i na val stečajeva, otpuštanja i poraznog broja nezaposlenih kao i činjenicu da očito hrvatsko gospodarstvo tone," rekao je predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Nastavlja kako nije siguran zna li premijer da su se upravo zbog ovih izjava navijači podigli na noge i to pred visoko rizičnu utakmicu koju u petak hrvatska nogometna reprezentacija igra protiv Srbije. Osvrnuo se Srb i na uhićenje Zdravka Mamića. Smatra kako je u demokratskoj državi nedopustivo uhićivati za izgovorenu riječ te da se tako nešto nije događalo od 1990.

"Mi danas imamo to da se ponovno hapsi za izgovorenu riječ, da se nazivaju neistomišljenici crnokošuljašima, a možda upravo zbog tog jer ih je nakon toga lakše hapsiti. Etiketirati nekog ovakvim, onakvim, najbolje crnokošuljašem, i onda organizirati javnu hajku. To se sve već događalo u nekim drugim vremenima, ali toga u Hrvatskoj biti ne smije," dodao je Srb.

Zaključio je kako se nada da na predstojećoj utakmici neće doći do neželjenih događaja, a ako ih ipak bude, da se mora znati kako je za to odgovoran upravo premijer Milanović.