Politika

RASPRAVA

U Saboru o poljoprivrednom zemljištu

Saborski zastupnici nastavit će sjednicu raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu. U prvom čitanju, početkom veljače, oporba je prozivala vladajuće da Zakonom pogoduju velikim poljoprivrednim proizvođačima na štetu malih.

Hrvatski sabor   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Vlada predlaže da umjesto jedinica lokalne samouprave, upravljanje sa svih 890.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta preuzme državna Agencija za poljoprivredno zemljište. Državno poljoprivredno zemljište ubuduće se ne bi moglo kupiti, samo dobiti u zakup na 50 godina, a dobio bi ga onaj tko na natječaju ponudi bolji gospodarski program.

"Tko je tu privilegiran, Agrokor, netko drugi ili mali seljak i malo obiteljsko gospodarstvo?" …upitao je HDSSB-ovac Zoran Vinković, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uvjeravao da zakon nije pisan ni za velike ni za male…

"Pisan je za sve one koji mogu, znaju i hoće raditi, a ne kao do sada da su poljoprivredni proizvođači bili zadnji sa svojim programima. Išla je po rodbinskoj, plemenskoj, stranačkoj liniji dodjela zemljišta", odgovorio je Jakovina. Vladajući vjeruju da će centralizirano upravljanje biti učinkovitije i transparentnije - da će dovesti do okrupnjavanja obrađenih površina, kao i da će državna agencija neobrađeno zemljište staviti u funkciju brže nego što su to u proteklih deset godina činile općine i gradovi.