Politika

SABOR

IDS i oporba protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu usprotivio se IDS. Baš poput oporbe koja je i u drugom saborskom čitanju nastavila prozivati vladajuće da Zakonom pogoduju velikim poljoprivrednim proizvođačima na štetu malih, i IDS-u je sporno da je ključni kriterij za dodjelu državnog zemljišta u zakup bolji gospodarski program...

Raspravom o zakonu o poljoprivrednom zemljistu nastavljena je sjednica Sabora   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

 


[11:28]

Oporbi i IDS-u smeta prijedlog da ključni kriterij za dobivanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup na 50 godina dobije onaj tko na natječaju ponudi bolji gospodarski program. IDS-ovac Giovanni Sponza smatra da će veliki proizvođači uvijek imati bolji program nego mali.

"Umjesto da sačuvamo mala obiteljska gospodarstva, umjesto da motiviramo mala obiteljska gospodarstva i da im damo podršku da se udružuju u zadruge. Tu se potencijalno otvara prostor da se jedan moćnik javi na sve čestice koje hoće dobiti", istaknuo je Sponza.

Oporbi i IDS-u sporna je i centralizacija sustava - prijedlog da upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištem umjesto jedinica lokalne samouprave preuzme državna Agencija za poljoprivredno zemljište.

Da će Agencija pogodovati krupnom kapitalu uvjeren je HDZ-ov Josip Đakić, upućujući usput da je pomoćnica ministra poljoprivrede Tihomira Jakovina, ujedno supruga Agrokorovog direktora za poljoprivredu.

"Onda je jasno da postoji pogodovanje i striktan odnos Ministarstva, što je zapravo i protuzakonito, što je opisano u našim zakonima", rekao je Đakić.

Jakovina mu je odgovorio da su takve insinuacije o potencijalnom sukobu interesa- zlonamjerne.

"Vi čiji je bivši šef u sudnici, kada govorimo o Fimi mediji, kada govorimo o Planinskoj. Vi govorite o potencijalnom sukobu interesa, za kolegicu koja je s 27 godina doktorirala, koja je vrsna u svojoj struci", naglasio je Jakovina.

A kada govorimo o Planinskoj, recimo i da je Mandatno imunitetno povjerenstvo prihvatilo ostavku HDZ-ovog saborskog zastupnika Petra Čobankovića.

Bivši ministar poljoprivrede i regionalnog razvoja ostavku je dao nakon priznanja krivnje i nagodbe u aferi Planinska. U saborskim bi ga klupama, kako neslužbeno doznajemo, trebao zamijeniti gradonačelnik Županje Davor Miličević. 


[10:38]

"Umjesto da sačuvamo mala obiteljska gospodarstva, umjesto da motiviramo mala obiteljska gospodarstva i da im damo podršku da se udružuju u zadruge. Tu se potencijalno otvara prostor da se jedan moćnik javi na sve čestice koje hoće dobiti", istaknuo je Giovanni Sponza.