Politika

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO

Na listama 38 posto žena, prosjek godina 46

ZAGREB - Objavom 28 pravovaljanih kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament točno u podne počela je i izborna promidžba.

Čelnici DIP-a su na konferenciji za medije objavili izborne liste za Europski parlament   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Izborna promidžba počinje danom objave pravovaljano predloženih lista. Imali smo priličan broj, 28 lista, ali ipak uspjeli smo to zgotoviti ranije, mislili smo da nema razloga da se čekaju večernji sati", rekao je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

"Od 28 lista tu je 27 stranačkih te jedna kandidacijska lista grupe građana. Od stranačkih su 19 pojedinačnih i 8 koalicijskih", nastavio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin te dodao:

"Na izborima sudjeluje 40 stranaka. Ukupno imamo 129 kandidatkinja, a 207 kandidata. Znači, kandidata imamo 61,61% dok je kandidatkinja 38,39%. Ukupan prosjek starosti naših kandidata je 46,22 godine."

DIP je predstavio i predložak glasačkog listića. To je pojačani A2 format koji pokriva svih 28 lista. Građanima će biti podijeljeni i edukativni letci, a predstavljen je i promotivni spot rađen u suradnji s Ministarstvom uprave koji objašnjava glasačka prava i proceduru. Do 3. travnja moći će se obaviti uvid u popis birača, a na sam dan izbora, 14.travnja, na listićima će se moći zaokružiti redni broj iste, glasati i za listu i kandidata ili samo kandidata s liste, u kojem slučaju glas ide automatski i za tu listu.

"Novine koje smo stavili u Zakon u registru birača i koje će biti po drugi put primjenjene na izborima za Europski parlament, vjerujem da će doprinijeti i većem povjerenju građana u izborni proces, većem povjerenju državne evidencije i da će otkloniti sve one sumnje u naš izborni proces koji vjerujem da će i ovim izborima biti dodatno poboljšan", rekao je ministar uprave Arsen Bauk.