Svijet

BLISKI ISTOK

Obama danas s Abbasom

Drugoga dana posjeta Izraelu američki predsjednik Barack Obama susrest će se s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom...

Barack Obama   FOTO:Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Na početku mog drugog mandata, Izrael je prva postaja na mojoj međunarodnoj turneji. To nije slučajnost. Vidim ovaj posjet kao priliku da ojačamo neraskidive veze između naših država, da ponovimo američku privrženost izraelskoj sigurnosti i da razgovaramo s izraelskim narodom i susjedima", kazao je Obama po dolasku u Tel Aviv.

Iako se ne očekuju veliki pomaci u bliskoistočnom mirovnom procesu, budući da je Izrael prije svega fokusiran na pitanja sigurnosti u regiji, Barack Obama pokušat će nametnuti i tu temu. Američki predsjednik nastojat će popraviti svoj imidž budući da ga prema nekim anketama samo 10% Izraelaca smatra pozitivnom osobom.

Ništa bolje ne stoji ni u Palestini. Uoči susreta s Abbasom na Zapadnoj obali prosvjeduje se svakodnevno. Zapaljene su brojne Obamine slike i američke zastave. Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio je da Obama nije dobrodošao jer ovim posjetom daje legitimitet okupatorskom Izraelu.