Osječko-baranjska

UDRUGA "SLAVONSKI ČEŠNJAK"

Kvalitetom i autohtonošću protiv jeftinog uvoza

U nedjelju 03. ožujka u Đakovu je održana osnivačka skupština Udruge proizvođača češnjaka Slavonije i Baranje „ Slavonski češnjak“.

Piše: Republika.eu

U nazočnosti desetak proizvođača češnjaka sa područja Slavonije i Baranje, donešena je odluka o osnivanju Udruge pod nazivom – Udruga proizvođača češnjaka Slavonije i Baranje „ Slavonski češnjak“, sa ciljem udruživanja proizvođača češnjaka, zaštite proizvodnje domaćih sorata češnjaka i zajedničkog nastupa na tržištu sa naglaskom na tržište zemalja Europske unije.

Za predsjednika Udruge izabran je Miroslav Kurcinak iz Kućanaca Đakovačkih, za dopredsjednike Marijan Balić iz Ilače i Goran Runjaić iz Cerića, za tajnika i blagajnika Marko Pandurić i Mirjana Sereg iz Marijanaca.

S obzirom na činjenicu da potrošači sve više uviđaju da češnjak koji je trenutno u ponudi na tržištu, a radi se isključivo o kineskom češnjaku, upitne kvalitete potrošači vape za kvalitetnim domaćim češnjakom, stoga se u posljednje vrijeme sve veći broj ljudi odlučuje na proizvodnju domaćeg češnjaka, prepoznavši to kao dobar izvor prihoda. Svjesni činjenice da će biti teško konkurirati jeftinom uvoznom češnjaku, naglasak je stavljen prvenstveno na kvalitetu i autohtonost, ističe se u priopćenju udruge.

Osnivanju Udruge podršku su dali zamjenik župana Osječko-baranjske županije dr.sc. Željko Kraljičak i prof. dr. sc Nada Paradžiković s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, koja sa svojim timom radi na proizvodnji i zaštiti deklariranog sadnog materijala slavonskog ozimog češnjaka.