Ostalo

SLAVONCI

Žalosno je što uvozimo hranu upitne kvalitete

Nakon afere s aflatoksinom građani više uopće nisu sigurni u zdravstvenu ispravnost hrane koju kupuju. Nitko ne može jamčiti hoće li se pojaviti nova afera s hranom...

Domaća hrana   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Žalosno je, kažu Slavonci, što živimo u kraju koji bi mogao prehraniti cijelu Hrvatsku, a uvozimo hranu upitne kvalitete.

"Domaća je sigurno zdravija hrana nego uvozna, u svakom slučaju. Tim više što bi i naši poljoprivrednici bili u daleko povoljnijoj poziciji za razliku od uvoznih. U najvećem slučaju i ne znamo što jedemo. U našim trgovinama ima puno GMO hrane i to je problem, zato što trebamo više domaće i zdravije hrane koja bi ujedno bila jeftinija i povećala naš BDP", ističu Slavonci.

Da je domaća hrana kvalitetnija, mišljenja je i Ernest Nad iz HGK Županijske komore Osijek.

"Nerijetko puta smo isticali da mi imamo izuzetno kvalitetne prehrambene proizvode. To se pokazalo i s mlijekom, to se pokazalo i s mesom i medom i svim važnijim poljoprivrednim proizvodima. Sigurno je da mi moramo na neki način kvalitetnije medijski utjecati da prije svega naši građani koriste domaću hranu, kako bi na neki način poticali domaću proizvodnju i da bi sačuvali određena radna mjesta", smatra Nad.

Na žalost, zakon omogućuje da se uvozi hrana čija je kvaliteta upitna.

"Sigurno je da mi u tom uvozu imamo dosta robe koja dolazi s područja koja ne poštivaju određene standarde", napominje Nad.

Posebno nas treba brinuti činjenica da se najviše uvozilo meso, mlijeko, mliječni proizvodi, znači hrana koju proizvode hrvatski seljaci.